Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká republika dostane v letech 2007 až 2013 od Evropské unie na rozvoj venkova 2,815 miliardy eur (asi osmdesát miliard korun), což je mezi pětadvaceti členskými státy desátá nejvyšší částka. Včera to oznámila Evropská komise.
Největší pomoc dostane Polsko (přes 13 miliard eur), následují Itálie a Německo.
Pomoc na rozvoj venkova tvoří jen asi čtvrtinu celé zemědělské politiky Bruselu, která stojí ročně asi 44 miliard eur (rozvoj venkova asi 11 miliard) a tvoří skoro polovinu celého rozpočtu unie. Většina peněz připadá na dotace zemědělských produktů a exportu.
Evropské fondy na rozvoj venkova lze použít na zvýšení konkurenceschopnosti v zemědělství a lesnictví, či na ekologické projekty.
Český venkov kromě evropských peněz získá podle Ministerstva zemědělství dalších zhruba dvacet miliard korun z tuzemských zdrojů.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k návrhu nařízení, které by zavedlo globální harmonizovaný systém klasifikace a označování chemických látek (GHS) vypracovaný Organizací spojených národů (OSN) do legislativy EU. Veřejná konzultace je otevřena do 21. října 2006. Je možné se do ní zapojit vyplněním on-line dotazníku na stránce Evropy.
http://ec.europa.eu/enterprise/reach/ghs_consultation_en.htm

Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci, která zjišťuje názory na implementaci různých typů opatření určených na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie při vytápění a chlazení. Relevantní stanoviska budou zapracována do hodnocení dopadů, které k tomuto tématu předloží Evropská komise. Konsultace se zaměřuje na všechny typy obnovitelných energií, včetně solární, geotermální či biomasy. Konzultace je otevřena do 6. října 2006. 
Podrobnosti k veřejné konzultaci - konzultační dokument

Energetická společnost EnBW Baden-Württemberg a koncern Siemens plánují výstavbu první hybridní elektrárny na palivové články na světě. Její účinnost dosáhne 70 procent.
Jde o společný výzkumný projekt, kde by měla zatím ukázková elektrárna přeměňovat až 70 procent energie paliva na elektrickou energii. Dokončení základních zemních prací je plánováno na rok 2008. Poté bude následovat další fáze - malý pilotní projekt a v roce 2012 by měl být spuštěn provoz hybridní elektrárny na palivové články s výkonem jednoho megawattu.
Účinnost hybridního procesu je podstatně vyšší než účinnost moderních paroplynových elektráren; ta se pohybuje okolo šedesáti procent. Vynikajících parametrů u nové hybridní elektrárny má být dosaženo kombinací vysokoteplotních palivových článků a plynové turbíny. Tato kombinace přinese nejen efektivnější využití paliva, ale také sníží emise.

Paceřice - Obec Paceřice plánuje největší investici ve své historii. Příští rok chce začít budovat bioplynovou stanici na likvidaci organických odpadů.
"Problematiku bioodpadů jsme řešili dlouho. Za prvé nemáme kanalizaci, což je často řešeno formou nevyhovujících žump. Za druhé je v Paceřicích a okolí množství travnatých a nevyužívaných zemědělských ploch. Za třetí je tu vepřín produkující dostatek kejdy, jejíhož pachu si užijeme více než dost. To vše nás přimělo k záměru vybudovat bioplynovou stanici likvidující organický odpad," řekl starosta Paceřic Jan Lamač.
Bioplynová stanice bioodpad přemění na materiál využitelný jako hnojivo a bioplyn, který se bude spalovat a přitom vyrábět elektrickou energii.
Cena bioplynové stanice přesáhne padesát milionů korun, 75 procent poskytnou operační fondy Evropské unie. Desetinu uhradí obec, zbytek stát a Krajský úřad Libereckého kraje. Zpracovat má 27 tisíc tun organického odpadu ročně.

Vrchlabí - Správa Krkonošského národního parku připravila pro své návštěvníky v rámci ekologické výchovy 3. ročník výstavy Tma přede mnou aneb Dotkněme se Krkonoš. Akce bude zahájena zítra v prostorách Stanice mladých přírodovědců a potrvá do konce měsíce. Zájemci si mohou na vlastní kůži zakusit, jak vnímají život kolem nás nevidomí. Čeká vás živá i neživá příroda a do prohlídky musíte zapojit všechny své smysly. "U vchodu dostanete šátek, kterým si zavážete oči, aby simulace byla dokonalá. Pak obržíte walkman se zvukovou nahrávkou a podle pokynů ze sluchátek plníte úkoly na jednotlivých stanovištích," sdělil technik výstavy Jaroslav Hloušek. Stezka má čtrnáct zastávek, na kterých si můžete ohmatat kůži jezevce, kuny a divokého prasete. Dále je připraveno akvárium s rybami, lesní plody, které musíte podle hmatu určit a rovnat po dvojicích, ochutnávka biopotravin a lišejníkového čaje. Součástí expozice je nášlapná stezka a vrbový tunel, které budou otevřené jen za pěkného počasí. Autorem a kurátorem je Daniel Bílek a dohled bude mít sám pán hor Krakonoš.

SEMETÍN, ZLÍN – Třetí krajský veletrh programů a aktivit podporujících environmentální vzdělávání a výchovu se dnes uskutečnil v Semetíně u Vsetína.
Tento veletrh je součástí projektu „Zelená pro Zlínský kraj“ financovaného z Evropského sociálního fondu a dále z rozpočtu Zlínského kraje i ze státního rozpočtu České republiky.
„Cílem projektu je rozšířit zejména pedagogickým pracovníkům znalosti z oblasti environmentálního vzdělávání a osvěty. Je totiž třeba začít klást důkladný důraz na výchovu, která vede ke zdravému životnímu stylu. Musíme si uvědomit, že životní prostředí představuje globální problém této planety a je nutné začít mu věnovat maximální a systematickou pozornost,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Vojtěch Jurčík, který se semetínského veletrhu zúčastnil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů