Pátek, 19. dubna 2024

Magická místa Česka: Paměti staleté lípy v Praskolesích

Podle některých odhadů je stará sedm set, podle jiných osm set let

 

Magická místa Česka: Paměti staleté lípy v Praskolesích

Kdoví, co způsobuje, že některý strom uhyne dřív, než stačí dorůst do metrové výšky, a jiný tu stojí po staletí, pevný a vzpřímený. Tak je to i s lípou v Praskolesích, v krásném kraji Vysočiny.


36vik16.jpgPodle některých odhadů je stará sedm set, podle jiných osm set let. Pokud přijmeme ten smělejší, strom pamatuje 13. století. Je tedy svědkem hodně dlouhého běhu dějin, ale co z nich mohl z návsi zapadlé vesnice zahlédnout? Patrně ne korunovace králů a osudové bitvy, člověk by spíš řekl, že k místnímu dramatu stačilo, aby se kolem prohnal loupežník.
Jenže když se to tak vezme kolem a kolem, kde se dějiny vlastně odehrávají? Na velkých scénách? Na malých? Mohla se tu ta lípa vůbec nudit?
V časech, kdy klíčila ze semene, možná už stál v lesích východně od ní pozdně románský dvorec, aniž ovšem kdo tušil, že kousek od jeho vrat jednou vyroste Telč. Přesto se tak stalo a v roce 1366 patrně i lípa slyšela vzdálený hlahol zvonů, oslavujících, že Telč už byla povýšena na město.
V roce 1423 to tu rachotilo spíš od severu, kde právě Jan Hvězda z Vicemilic dobýval se svým husitským vojskem hrad Štamberk. Na rozdíl od nedalekého Roštejna se mu to podařilo a zanechal za sebou rozvaliny, které už nikdy nikdo nedal dohromady.
Ale praskoleská lípa stála. A dá se předpokládat, že jí neunikla červená obloha, odlesk požáru, kterým roku 1530 hořela Telč, a v roce 1682 zcela určitě zaznamenala, že se na blízkém vršku u Dobré Vody zabělal nový kostelík svatého Jáchyma, patrona i zdejších horníků.
O století později, roku 1781 do života kraje kolem lípy zasáhl toleranční patent, který zdejší tradičně evangelické ovzduší rozštěpil na dvě větve: reformovanou a luteránskou. V nedaleké Velké Lhotě to vzali doslova, a tak se tu časem zrodil naprostý unikát Čech i Moravy - těsně vedle sebe dva evangelické kostely a u nich dvě fary. První kostel, řečený "dolní", vznikl v roce 1876 přestavbou původní luteránské modlitebny, druhý, "horní", vyrostl v roce 1873 jako zcela nový. Do kterého kdo z Praskoles přes les chodil, už zavál čas.
36vik17.jpgA lípa stála. V roce 1890 se pár kilometrů západně od ní, ve Studené, narodila v rodině Zezulků holčička Vlasta, která pak pod slavným pseudonymem Javořická proslula slušnou řádkou knih, vesměs se odehrávajících ve zdejším kraji. V roce 1898 byly v blízkém Mrákotíně otevřeny žulové lomy, kam chodili pracovat i lidé z Praskoles. Ve dvacátých letech 20. století byl právě v nich vylomen podle plánů Josipa Plečnika slavný monolit pro Pražský hrad. Pravda, ten první dvacetimetrový se při transportu zlomil, ale ten druhý, skromnější, jen přes patnáct metrů vysoký, dojel. V roce 1928, při oslavách desátého výročí vzniku republiky, se slavnostně zdvihl na třetím nádvoří.
A tak tu dějiny utíkaly dál a i lípa stála dál. Přesněji řečeno, stojí dál. Mohutný strom, víc než desetimetrového obvodu, do jeho vykotlaného kmene se údajně vejde dvanáct lidí. V roce 2001 mohl od Borovné přes les zaslechnout, jak tam byla vysvěcena zcela nová kaple Nanebevzetí Panny Marie. Mindrák mít nemusel, ve stejném roce byla po delší pauze v dutině jeho kmenu obnovena zvonička, kterou tam místní zřídili koncem 19. století. A tak i praskoleská lípa přispěla ke zdejší historii svým unikátem, který na Moravě ani v Čechách nemá konkurenci.

Snímky / HN - Jan Šilpoch: Zvoničku v dutině lípy zřídili obyvatelé Praskoles koncem 19. století.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů