Pátek, 19. dubna 2024

Moderuje Václav Klaus

Moderuje Václav Klaus

 PREZIDENT V BRNĚ Odpoledne řídil Václav Klaus debatu o ekologii na Nové radnici

Brno - Předseda Strany zelených Martin Bursík má perné odpoledne. Hodinu a půl totiž v sále zastupitelů na Nové radnici v Brně debatuje o ekologii. Není na tom nic zvláštního, pokud ovšem proti osamocenému "zelenému poslanci" nestojí silná "antizelená" dvojka v podání ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a novináře Ivana Breziny.


Debatu má usměrňovat prezident Václav Klaus. Jenže nestrannost mu vydrží jen v úvodním příspěvku. Pak se taky pustí do Bursíka.


O co v diskusi jde? V češtině vyšla kniha Američana Juliana L. Simona Největší bohatství, v níž autor popírá ekologické teorie, jako například tu o globálním oteplování. Zatímco pro Klause, Brezinu a Římana je kniha takřka modlou, Bursík přiznává, že by si raději přečetl něco jiného. Čímž do té doby moderujícího prezidenta promění v "kazatele" a rozjede kolotoč sarkastických narážek.


Například když Martin Bursík popisuje, jak sám v Alpách pozoruje postupný ústup ledovců, moderátor Klaus se do něj pustí. "To je klasický podvod, Bursík mluví o ledovcích, kterých je na celé planetě jen 0,6 procenta, a vyvozuje z toho závěry o globálním oteplování," reaguje prezident s povýšeným úsměvem. Někdo tleská, jiný se Klausovi za jeho repliku směje. Ze čtvrté řady se zvedá mladík a staví se za Bursíka. "Pokud vím, máte být moderátor a ten usměrňuje, pane prezidente, nikoliv poučuje," prohlásí mladý muž a sklízí potlesk. Bursíka, který má v debatě proti sobě přesilu, podporují z obecenstva i dva brněnští zelení. Stejně jako při zasedání zastupitelů letí vzhůru ruka Mojmíra Vlašína, který klade záludné otázky týkající se ozonové díry Ivanu Brezinovi. Jana Drápalová se pouští pro změnu do Martina Římana. Bursík Klausovi sarkasmus oplácí. "Nezklamal jste mě, pane prezidente, byla by přece škoda vážit cestu do Brna jen kvůli moderování," rýpne si Bursík do Klausovy diskusní morálky a následně zkritizuje vládní limuzínu audi, která narozdíl od jeho auta jezdícího na řepkový olej vypouští nebývalé množství emisí.


Klaus ovšem nehodlá přijít o pověst člověka, který má poslední slovo. "Vy jste mě také nezklamal, pane předsedo," připravuje se prezident na smeč. "Vy tady propagujete názory své strany, zatímco nám ostatním šlo o objektivní pravdu."


Ale poslední věta debaty teprve přichází. "Já bych se vsadil, že jsem přečetl stokrát víc materiálu o ekologii než jakýkoliv ekolog o ekonomii," uzavře diskusi prezident. Ze zadních lavic sálu zní smích. 


Co zaznělo...

z diskuse na radnici

"Vaše otázka je velmi geniální, ale velmi podpásová. Mícháte jablka s hruškami."
Ivan Brezina na dotaz Mojmíra Vlašína dávající do souvislosti freony a globální oteplování

"Čím jste přijel, pane prezidente? Audi A8? Já jsem přijel taky autem, ale upraveným tak, aby jezdilo na řepkový olej. Vaše auto má emise uhlíku 300 gramů na kilometr, moje prakticky nula. A jelikož nejsme v socialismu, tak kdo znečišťuje, ať platí."
Martin Bursík

"Já jsem myslel, že budete tu debatu moderovat. A to znamená usměrňování, pane prezidente, a ne poučování pana Bursíka."
jeden z diváků

"Vy jste sem přišel propagovat názory své strany, zatímco nám ostatním jde o objektivní pravdu."
Václav Klaus o Martinu Bursíkovi

"Já bych se vsadil, že jsem přečetl stokrát víc o ekologických tématech než jakýkoliv ekolog o ekonomii."
Václav Klaus

"Ze tří řečníků jsou dva stejného zaměření a vy jste, pane prezidente, ukázal, na čí straně stojíte."
Jana Drápalová (SZ) po Klausových výrocích na adresu Bursíka

"Klasický podvod. Bursík mluví o tání ledovců na horách, kterých je 0,6 procenta, a činí z toho závěr o globálním oteplování." Václav Klaus

Foto popis: "UČITELEM" EKOLOGIE. Václav Klaus coby moderátor se občas nechal strhnout a aktivně se zapojil do debaty Martina Bursíka, Martina Římana a Ivana Breziny.
Foto autor: FOTO: MAFA - OTTO BALLON MIERNY

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů