Čtvrtek, 28. března 2024

Dýcháme stále mnoho prachu

Dýcháme stále mnoho prachu

Severní Čechy - Ovzduší se zhoršilo v Ústeckém kraji kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu. Uvádí to nejnovější ministerská zpráva o stavu životního prostředí.


Povoleno je během roku 35 zvýšených denních koncentrací prachu. Ve velkých městech kraje jsou tyto limity překračovány nejméně dvojnásobně. Zvýšená koncentrace prachových částeček menších než 10 mikromilimetrů v polétavém prachu zhoršuje zdravotní stav občanů.
Prach v ovzduší je rozptýlen především ze stále masivnější automobilové dopravy. Projevuje se nejvíce ve městech a nejvyšších koncentrací dosahuje u rušných komunikací a na křižovatkách. Jeho koncentrace ve městech je zvyšována i vířením prachu ze stavební činnosti a nedostatečným úklidem vozovek. Zelené plochy nestačí prach pohltit.


Podle ústecké lékařky Karoly Haasové prachové částice z automobilového provozu jsou nebezpečné tím, že jsou nosičem chemických látek. Jejich vdechnutím roste výrazně nebezpečí vzniku rakoviny.
Prach vzniká i z lokálních topenišť, protože lidé se vracejí v obcích stále častěji k vytápění uhlím. "Proto je daleko lepší spalovat uhlí v moderních poloautomatických uhelných kotlích než v klasických, protože moderní kotle produkují daleko méně emisí," uvedl Jaroslav Hájek z oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí.


Hájek zdůrazňuje, že dochází k paradoxní situaci. "Emise v ovzduší jsou stále stlačovány dolů do nižších hodnot. Jsou ale přijaty přísnější limity hodnocení znečištění vzduchu tím, že se dnes zjišťuje i velmi jemný prach. Ten ukazatele znečištění ovzduší zhoršuje," uvedl Hájek.

František Roček

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů