Úterý, 23. dubna 2024

Stále více lidí nakupuje uhlí

Stále více lidí nakupuje uhlí

Ekologové: Topení pevnými palivy je příčinou nadlimitních hodnot škodlivin i v čistých oblastech

Ostrava - Patnáct tisíc za rok ušetřil Petr Přikryl z Ostravy, když přestal topit plynem a začal kupovat uhlí. K topení tuhými palivy se každý rok vrací i desítky dalších lidí. Ochránci přírody přitom říkají: podstatně to zhoršuje kvalitu ovzduší.


"Mám poměrně velký rodinný domek. Když jsem topil jen plynem, platil jsem okolo čtyřiceti tisíc ročně. Teď platím přes dvacet tisíc," počítá Petr Přikryl. "Plyn je sice pohodlnější, stačí zmáčknout knoflík a topí se. S uhlím je více práce, ale ta úspora mi za to stojí," dodává.


Zplodiny z lokálních topenišť se přitom výrazně podílejí na špatném stavu životního prostředí v Moravskoslezském kraji i celé České republice. Například v Ostravě přispívají ke znečištění ovzduší z devadesáti procent velké průmyslové podniky. "Při inverzi však roste role domácích topenišť a ta se o znečištění vzduchu dělí s továrnami padesát ku padesáti. A jsou i období, kdy kotle domků mají na stav ovzduší převažující vliv," uvedl před časem náměstek ostravského primátora Mirko Jašurek.
"Vnímám, že plyn je drahý a lidé se snaží topit levněji. Pokud však používají kvalitní suché dřevo, poškozování životního prostředí je výrazně nižší. Naopak uhlí bych nedoporučoval. Dopady na ovzduší jsou z pohledu prašnosti i ostatních škodlivin mnohem horší," řekl Jašurek. Vítkovsko, Odersko či vesničky v Beskydech se považují za místa s poměrně dobrou kvalitou ovzduší. Ne však v zimě, když si lidé zatopí. "V obcích s lokálním vytápěním tuhými palivy byly při kampaňových měřeních během topné sezony naměřeny koncentrace benzo(a)pyrenu srovnatelné s průmyslovými oblastmi," uvedl Libor Černikovský z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.
Lidé se k pevným palivům vracejí kvůli vysokým cenám plynu. Teď na podzim má sice plyn o pět procent zlevnit, loni v říjnu však jeho cena vzrostla o sedmnáct procent, letos v lednu o dalších šest procent a v dubnu více než jedno procento.


"Zájemců o uhlí je zhruba o deset až patnáct procent více," řekl již loni majitel uhelného skladu Oldřich Martínek. Letos se jejich počet zase zvýšil.


"Většina firem se dnes chová ekologičtěji než lidé doma," sdělila Dominika Kovaříková z Hnutí Duha.

***

* Ceny uhlí v kraji

hnědé uhlí 160 - 270 Kč/metrák
černé uhlí 330 - 380 Kč/metrák
koks 460 - 550 Kč/metrák

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů