Čtvrtek, 28. března 2024

Škola získala cenu za ekologii

Škola získala cenu za ekologii

Milín - Základní škola Milín na Příbramsku získala jako jediná ve Středočeském kraji mezinárodní titul Ekoškola. Stejné ocenění má v celé České republice jen třináct škol.


"Titul platí dva roky, pak ho škola bude muset obhájit," uvedla Martina Lafatová ze sdružení Tereza, které projekt Ekoškol koordinuje.


Jak se pozná ekologická škola? Například tak, že nedojedené svačiny neskončí v popelnici a pak na skládce, ale na školním kompostu. Nebo že ve třídách jsou tři odpadkové koše místo jednoho, jak je jinak běžné.


"Jeden koš máme na papír, další na bioodpad a třetí je na směsný odpad. Navíc na chodbách jsou další koše - na PET láhve, kartonové krabice a na hliník," vysvětluje Jana Pižlová, učitelka Základní školy Milín.


Žáci také měřili teplotu v místnostech školy a na základě výsledků nechala škola vyměnit kohoutky na radiátorech, což by mělo ušetřit energii. Školáci se starají i o záhonky na školním pozemku a vylepšují si třídy.

K třídění odpadu museli přesvědčit i rodiče

Ekologicky se v Základní škole v Milíně na Příbramsku začali chovat již před deseti lety. Pro získání titulu Ekoškola ale milínským školákům a učitelům nestačilo jen rozestavit po budově nádoby na tříděný odpad a začít kompostovat svačiny. Tím nejtěžším úkolem bylo zapojit do šetrného chování k životnímu prostředí i rodiče školáků a další lidi ve městě.


"Doma máme čtyři odpadkové koše. Pravidelně vytříděný odpad odnáším do sběrných nádob. Rodiče se už s tím naučili žít a chovají se také ekologicky. Občas je ale musím ještě trochu vzdělávat. Například jednou chtěl tatínek vyhodit nějaký papírek z okna. Vzala jsem mu ho a později dala tam, kam patří," svěřila se Aneta Čedíková, žačka deváté třídy.


Upozornit je občas potřeba i některé spolužáky. "Kluci se občas vytahují před holkami a schválně hází odpadky jinam," postěžovala si Veronika Melicharová, také žačka deváté třídy.


Problémy jsou podle obou dívek i s některými staršími lidmi ve městě. "Ptají se, k čemu je to dobré, třídit a dále zužitkovávat odpad. Nejlepší by bylo vozit tyto lidi na exkurzi na skládky, aby viděli, co všechno se zbytečně vyhazuje a jak moc tím škodíme přírodě," shodli se obě milínské žákyně.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů