Sobota, 20. dubna 2024

Lepší vzduch má zařídit tým expertů a úředníků

Lepší vzduch má zařídit tým expertů a úředníků

PRAHA - Problémy životního prostředí v Praze má monitorovat i řešit nová pracovní skupina, kterou společně utvořili pracovníci odboru životního prostředí magistrátu spolu s úředníky a odborníky z ministerstva životního prostředí (MŽP). Skupina se již v minulém týdnu poprvé setkala, zatím ale pouze stanovila témata, která je třeba v metropoli aktuálně řešit.
"Samozřejmě největším problémem je v Praze znečištění ovzduší, hluk a také problémy související s městskou zelení. Nutné je také řešení rozšíření čistírny odpadních vod a likvidace kalů," řekl Právu radní Miloš Gregar (ODS). Podle jeho slov je cílem pracovní skupiny hlavně formalizovat vzájemnou spolupráci města s ministerstvem.
První konkrétní kroky, které mají vést zejména ke snížení emisí v pražském ovzduší, připraví skupina podle tiskového odboru MŽP již během několika týdnů. Podle informací Práva půjde hlavně o dopravní opatření a podporu ekologických způsobů vytápění. Podle Gregara se totiž zejména na okrajích Prahy lidé vracejí k topení uhlím, což přináší do ovzduší řadu škodlivin.
Pracovní skupina se ale má zabývat i zlepšením recyklačních služeb, rozšířením Ústřední čistírny odpadních vod, budováním záchranného centra pro nelegálně převážená ohrožená zvířata v Praze, výsadbou městské zeleně či ekologickou výchovou a osvětou v Praze.
Ke konkrétním tématům budou zváni příslušní experti z obou stran - tedy úředníci ministerstva i pražského magistrátu. Během loňského roku přibylo ve vzduchu o tři procenta více částic prachu, ovzduší v hlavním městě přitom tradičně patří k nejznečištěnějším, zejména kvůli velké dopravní zátěži.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů