Úterý, 19. března 2024

Za zobáky kormoránů vyplatili rybáři už statisíce

Za zobáky kormoránů vyplatili rybáři už statisíce
Statisíce korun už vyplatily rybářské společnosti střelcům kormoránů, úhlavních nepřátel chovných rybníků. Problém je v tom, že nikdo nezjišťuje, kdy jde o myslivce a kdy o pytláka.
Kormoráni způsobují rybářství velké škody na všech druzích ryb. "Kormorán je jediný predátor, který se živí výlučně rybami, jinou potravu nezná. Ideální pro něj je velikost 20 deka až půl kila. Hodně to odnášejí štiky, a samozřejmě kapr, tak tam jsou také největší ztráty," řekl Právu Ladislav Schwaller, jednatel společnosti Chov ryb Jistebník. Ochranáři přírody navíc tvrdí, že pytláci za odměnu střílejí i dalšího vodního predátora, volavku, která je v Česku chráněna zákonem. "U Veselského rybníka na Vysočině jsme nedávno nalezli několik zastřelených a na hromadu naházených volavek. Všichni ptáci měli uřezané zobáky," řekl Právu Petr Mückstein ze správy CHKO Žďárské vrchy.
Podle ochranářů šlo o dílo pytláků, kterým za trofeje vyplatily rybářské společnosti odměnu. "Samozřejmě se žádná rybářská společnost nechce přiznat, ale v jedné mi to soukromě potvrdili," dodal. 

V oslovených rybářských společnostech odměny za zastřelené kormorány potvrdili, jakékoliv vyplácení odměn za zastřelení chráněných volavek ale důrazně popřeli. "Ročně vyplatíme za odstřel kormoránů kolem 250 tisíc korun. Praxe je většinou taková, že myslivec přinese vždy jen pár zobáků. Kdyby jich donesl větší množství, bylo by to podezřelé a zřejmě bychom je nepřijali," řekl Právu ředitel společnosti Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.
"Za zobák kormorána vyplácíme 300 korun. Peníze se ale vyplácejí pouze za kormorána uloveného na rybnících, které jsou součástí honiteb. Volavky se střílet nesmějí," uvedl Kaiser. Přiznal ale, že rybářství nemůže dohledat, zda byl kormorán skutečně na některém z hlubockých rybníků odstřelen, nebo myslivci zobáky přivezli odjinud.

Za odměnu dva kapři

Také na středočeských rybnících je odstřel kormoránů odměňován. "Opravdu se to děje, ale nevyplácíme finanční odměny, spíše se to řeší tak, že střelec dostane při výlovu za kormorána třeba dva kapry. Finanční odměny by rybáře zruinovaly, svazy nejsou až tak bohaté," řekl Právu jednatel středočeského rybářského svazu Petr Horáček. Podle něj je ale odstřel korigován, aby se neohrozila populace zmíněných ptáků.
"Odstřel je povolen, a tedy i odměňován jen na rybnících, kde je to schválené státní správou, například na plůdkových rybnících, kde jsou násadové rybky. Odstřel provádějí místně příslušná myslivecká sdružení a nikdo si nedovolí střílet tam, kde to povolené není, hrozily by jim sankce a ztráta povolenek," ujistil Horáček.
Na území Moravského rybářského svazu myslivce motivují 150 korunami za zastřeleného kormorána. Moc prý jich ale lovci nenosí, podle předsedy svazu Rudolfa Milerského téměř všichni ptáci pokaždé uletí. "Takže vlastně se jen vyplaší," uvedl Milerski. Aby střílení mělo smysl, potřebovali by podle něho odstřel několika tisíc kormoránů, protože jen na jihu Moravy jich přezimuje šest až osm tisíc. "Nechceme ptáky zabíjet, ale byli bychom rádi, kdyby zimovali jinde," dodal Milerski.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů