Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Svitavsku přibude další ekologické centrum

Na Svitavsku přibude další ekologické centrum

Pardubice -- V Pardubickém kraji se rozrůstá síť středisek ekologické výchovy a ekologických poraden. Ve středu přibude do této mozaiky další centrum Renata v Bělé u Jevíčka na Svitavsku. Její jednatel Petr Patka ČTK řekl, že kromě ekologie se zaměří také na uměleckou výchovu.

"Budou se u nás konat kurzy keramiky, malování nebo kamenosochařství," uvedl Patka.

Ekologie ale nezůstává stranou. Centrum sídlí v historickém, nově opraveném rozlehlém statku na okraji vesnice, a disponuje biozahradou s permakulturním způsobem hospodaření. "Na ukázku máme chov zvířat, ovce, kozy a krávy," řekl Patka. Na střeše statku je umístěno 36 metrů čtverečných vakuových solárních kolektorů pro ohřev teplé vody, centrum může zájemcům rovněž poskytnout informace o ekologickém stavitelství, zvláště ze dřeva. Provoz střediska bude celoroční, zajišťovat jej budou dva stálí zaměstnanci a tři až pět lektorů na částečný úvazek.

V Pardubickém kraji existují podobná ekologická výchovná a vzdělávací centra ve všech okresech celkem na šesti místech. Největší je Ekocentrum Paleta Pardubice, které má pobočku v Chrudimi, další připravuje na postupně rekonstruovaném statku v Oucmanicích na Ústeckoorlicku. V Chrudimi působí rovněž sdružení Altus, v České Třebové na Ústeckoorlicku centrum Červenka, od loňska funguje v Poličce Ekocentrum Skřítek.

"Jsme rádi, že se centrum v Bělé zapojilo do sítě těchto středisek. Svitavsko bylo dosud ekologickou výchovou málo pokryté," řekl ČTK ředitel Ekocentra Paleta Jiří Bureš. Na činnost centra Renata v Bělé u Jevíčka přispěla i Evropská unie. Projekt Kapka 21, který začal 1. ledna tohoto roku, přinese během dvou let na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji z evropských fondů 17,8 milionu korun.

Pavel Dosoudil
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů