Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZLÍN – Projekt "Rekonstrukce druhově bohatých lučních společenstev ve Zlínském kraji", který by měl zajistit obnovu a zachování významných přírodovědeckých lokalit jako posledních míst výskytu vzácných a ohrožených druhů fauny a flory v regionu zpracuje Zlínský kraj. Projekt má být předložen v rámci 2. výzvy pro předkládání žádostí o grant z Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu pro Kompletní Individuální projekty. Tato výzva představuje v současném programovacím období Evropské unie jednu z posledních příležitostí podpořit praktickou obnovu hodnotných přírodních území i vzdělávací aktivity.
Náklady v celkové výši 10 milionů korun budou financovány Finančním mechanismem EHP ve výši 85 procent a Zlínským krajem ve výši zbývajících 15 procent. Udržitelnost projektu budou zajišťovat partneři (majitelé) dotčených pozemků v délce 10 let. Při výběru lokalit budou preferována území, která jsou vybrána pro své přírodovědné hodnoty na vyhlášení za přírodní památky či rezervace do reprezentativní sítě chráněných území Zlínského kraje. Výměra těchto území v rámci projektu je celkem 36,5 hektarů.
Další informace:
Patrik Kamas, tiskový mluvčí
577 043 190, 731 555 104

Evropská komise zveřejnila první konsolidovaný přehled znečištění, které pochází z menších, rozptýlených zdrojů jako např. z aut, malých farem či domácích ohřívačů. Do současné doby byly totiž k dispozici pouze dílčí přehledy o těchto menších znečišťovatelích, detailní informace na EU úrovni byly shromažďovány pouze o velkých producentech znečištění (tepelné elektrárny apod.). Nová obsáhlá data o rozptýlených menších producentech znečištění přispějí ke zlepšení funkčnosti Evropského registru emisí a přenosů znečišťujících látek.

Evropská komise, členské státy i členové European Federation of Rice Millers (EFRM) se dále zabývají problémem rýže z USA a Číny, která obsahuje neschválené geneticky modifikované organismy. EFRM sdružující velké firmy, které představují cca 90 % trhu rýží v EU, provedla 162 testů vzorků rýže pocházející z USA za použití ověřených testovacích metod, 33 výsledků bylo pozitivních na LL601. Vzorky čínské rýže čekají ještě na ověřovací testy, aby mohla být definitivně potvrzena nebo vyloučena přítomnost GMO.

Konferenci „15 let ekoporadenství v Evropě“, pořádanou Sítí ekologických poraden v ČR STEP a evropskou asociací Eco-counselling Europe, zahájí osobně ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.
Konference se koná 16. a 17. října 2006 v Lichtenštejnském paláci v Praze na Malé Straně pod záštitou Rady vlády pro udržitelný rozvoj a Ministerstva životního prostředí. Slavnostní zahájení konference je plánováno na pondělí 16. října v 9:30.

Praha/Koloděje
Dvouhektarový park s prostorem pro vycházky a posezení, sáňkování, terénní cyklistiku, místo pro případné dětské hřiště, společenské a kulturní akce v přírodě. Tak by měla vypadat stávající černá skládka v lokalitě městské části Koloděje, kterou místní nazývají Skála. Skládka během let dosáhla neuvěřitelných rozměrů a v některých místech bylo podle průzkumu navršeno až 15 metrů odpadu. Vozit odpad na Skálu nezabránily nezodpovědným lidem ani závory, ploty či stálý dohled.
 
Záchrana jedlobukového horského lesa v oblasti Ščúrnice u Valašských Klobouk pokračuje. Ochránci přírody už vykoupili od lidí patnáct hektarů sto deset let starého lesa, který by jinak dřevorubci pokáceli.Další pozitivní zprávou pro ekology byly stopy šelem, které v lese objevil zoolog Správy CHKO Bílé Karpaty Ondřej Konvička. "Přímo na Ščúrnici byly stopy rysa a nedaleko vlčí trus," potvrdil Konvička.Les ochránci vykupují z peněz, které získali ve veřejné sbírce.Společně se sousedící státní přírodní rezervací Ploščiny je lesní rezervace Ščúrnica poblíž obce Poteč dokladem jedinečné mozaiky krajiny Bílých Karpat."Les tvoří z pětadevadesáti procent jedle, na zbývající ploše roste většinou buk. Veřejnosti je les přístupný po turistických stezkách, které územím prochází," popsal vedoucí valašskokloboucké ekologické organizace Kosenka Miroslav Janík.Peníze na vykoupení ekologové získávají hlavně symbolickým prodejem části lesa dárcům nebo pořádáním benefičních koncertů, pochodů či aukcí výtvarných děl v rámci kampaně nazvané Místo pro přírodu. "Každý dárce se stal symbolickým spoluvlastníkem lesa a obdržel děkovný certifikát s tím, jakou část porostu pomohl zachránit," dodal Janík.Ekologové věří, že v příštích letech by se v zachráněném lese mohla objevit i třetí velká šelma. "Rys a vlk tady žijí, třeba se tu ukáže i medvěd," uzavřel Miroslav Janík.Bližší informace o kampani i o dalších zachráněných lokalitách se dozvíte na webových stránkách www.mistoproprirodu.cz, případně www.zachranles.cz.

Čínská vláda se aktivně snaží zastavit tendenci vážné degenerace vodních organismů v Dlouhé řece. Výbor pro vodní hospodářství Dlouhé řeky ve své nejnovější zprávě poznamenal, že následkem nadměrného lovu a zhoršováním vodního prostředí došlo ke zvýšení počtu ohrožených druhů ryby. S cílem chránit zdroje vodních organismů již ministerstvo zemědělství vyhlásilo v r. 2003 periodický zákaz rybolovu. Tento systém přispěl k účinné eliminaci intenzity lovu a ke zlepšení životního prostředí pro ryby v Dlouhé řece.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů