Sobota, 20. dubna 2024

Afrika odkladištěm Evropy

Afrika odkladištěm Evropy
Svět si zvyká na nový termín: "odpadkový kolonialismus". Evropská unie zpřísňuje zákony na ochranu životního prostředí a likvidace nebezpečných odpadů je stále dražší. Evropské firmy však našly jiné řešení: chemikálie, často smrtelně jedovaté, odvezou do třetího světa.
Hlavně do Afriky a Asie. Zkorumpovaným politikům a obchodníkům zde za "likvidaci" odpadu stačí zlomek částky, která se platí v Evropě.
Stovky tun smrtelně jedovatých látek z nizozemské lodi Probo Koala, jež skončily přímo v centru Abidžanu, největšího města Pobřeží slonoviny, kde zabily devět lidí, jsou posledním případem této odvrácené strany globalizace.
Andreas Bernstoff, německý expert na mezinárodní obchod s toxickými látkami, jenž dříve pracoval pro organizaci Greenpeace, vytvořil seznam osmdesáti míst v Africe, kam Západ vyvezl nebezpečný odpad. Mezi těmito zeměmi je Egypt, Nigérie a Somálsko.
"Všichni mluví o globalizaci. O tom, že svět se stává globální vesnicí. Ale tady v Africe máme pocit, že Afrika se pro tuto vesnici stala žumpou," tvrdí jeden z nejznámějších afrických ekologů, Senegalec Haidar al-Ali.

300 eur je moc. Stačí 20
Vyvézt odpad do Afriky se vyplatí. Podle francouzské organizace Robin des Bois stojí v Evropě likvidace kubíku chemikálií 300 až 500 eur. Ve třetím světě to může být až patnáctkrát méně.
Zmenšení nákladů na likvidaci bylo i hlavním důvodem, proč odpad z plavidla Probo Koala skončil v Abidžanu. Vedení lodi totiž v Amsterdamu řekli, že za zničení chemikálií musí zaplatit asi 300 tisíc eur. To společnost, jež loď vlastní, odmítla. Přestože ročně vydělá 28 miliard dolarů. Ekologové také varují, že Afrika se stává skládkou pro elektronický odpad, hlavně staré počítače a mobilní telefony. "Na 85 procent elektronických součástek, jež opustí západní Evropu a Severní Ameriku, skončí na smetištích v Nigérii, kde jsou spáleny," řekl britskému listu Sunday Herald zmíněný expert Bernstoff.
Podle německého týdeníku Der Spiegel končí také v Africe evropské vraky vozů a rozbité ledničky. Vyvážejí se tam přitom často pod označením "hodnotný materiál". Někdy pod záminkou, že se zde pouze opraví. Nakonec skončí na smetišti. Často přitom obsahují jedovaté látky.

Malé díky vlnám cunami
K odhalení toho, jak využívají Afriku západní firmy, které se chtějí zbavit odpadu, pomůže někdy náhoda. Jako tomu bylo u obřích vln cunami. Ty zabily 290 tisíc lidí v jihovýchodní Asii. Udeřily však i v tisíce kilometrů vzdáleném Somálsku.
Zde "vyvrhly" na tamní pláže obsah kontejnerů, které západní lodě, údajně ze Švýcarska a Itálie, vyhazovaly u somálských břehů.
V nich byl prý uskladněn i radioaktivní jaderný odpad, látky obsahující olovo, kadmium, rtuť a nemocniční odpad. Podle některých spekulací se západní firmy domluvily s místními somálskými "warlordy". Ti údajně za udělení povolení k vyhození odpadu získali peníze na koupi zbraní.
Případy, kdy měl odpad skončit ve třetím světě, jsou známy i z Indie a Saúdské Arábie. V Indii měla být loni sešrotována francouzská loď Clemenceau plná azbestu. Ekologové tomu však zabránili.
V poušti v muslimské Saúdské Arábii měly zase skončit výkaly prasat z Nizozemska, jež byly krmeny jedovatými látkami. Nakonec k tomu nedošlo. Ovšem spíše z náboženských důvodů, protože šlo o vepře.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů