Pátek, 19. dubna 2024

BIOJARMARK v Náměšti nad Oslavou

BIOJARMARK v Náměšti nad Oslavou

Dne 20.9.2006 proběhl v Náměšti nad Oslavou Biojarmark. Hlavním pořadatelem této akce, konané v rámci měsíce biopotravin, je již tradičně Zemědělská a ekologická regionální agentura ZERA. Jednou z významných aktivit agentury ZERA je poradenství pro ekologické zemědělce a podpora odbytu biopotravin. Biojarmark je součástí pravidelných kulatých stolů, které se konají jednou měsíčně na rozličná ekologická a jiná témata v rámci projektu „Síť informačních center zaměřených na agro-environmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina“. Návštěvníci měli možnost navštívit také Agroenvironmentální centrum včetně ekologické knihovny a počítačové učebny pro veřejnost. Hlavním programem Biojarmarku byla ochutnávka biopotravin s recepty a možností nákupu surovin, prezentace farem kraje Vysočina, nabídka přírodních produktů a agroturistiky. Jako doplňkové aktivity byly připraveny soutěže pro děti a ukázka původních textilních řemesel - především ruční tkaní a malba na hedvábí. Děti soutěžily v poznávání obilovin, ekologickém kvizu a malování zdravé přírody. První cenu – vyjížďku na koni vyhrál devítiletý Petr Lainka s obrázkem „Strom života“, na druhém místě se umístila šestiletá Katka Badonová s obrázkem biofarmy, medaili a cenu za třetí místo si odnesla devítiletá Markéta Navrátilová s obrázkem „Prales“. Cenu poroty obdržel obrázek sluníčko od Elišky Pospíšilové, 4 roky.

Hezké počasí přilákalo velké množství návštěvníků. Největší pozornost přitahovali ochutnávky a včelí produkty. Zájem byl také o biokuchařky a další literaturu. Doslova v obležení byl stánek Ústavu zemědělských a potravinářských informací, který zdarma rozdával materiál a informace k bezpečnosti potravin. Maminky se seznámily s nabídkou kompostovatelných plenek z přírodních materiálů.

V návaznosti na tuto úspěšnou akci bude čtvrtek 26.10. 2006 od 15:00 do 19:00 probíhat v sídle Agentury ZERA kurz vaření z biopotravin.

Již teď se mohou návštěvníci těšit na další ročník, který se bude konat opět v září - měsíci biopotravin.

ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura

Vítězslava Nezvala 977, 675 71 Náměšť nad Oslavou

Kontakt:

Ing. Pavlína Hortová

Tel: 568 620 070

Mobil: 724 399 709

E-mail: zera@komposty.cz

www.komposty.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů