Čtvrtek, 28. března 2024

Prestižní titul Biopotravina roku získala Mlékárna Valašské Meziříčí za Bio kysaný nápoj

Kromě práva užívat marketingově silnou značku obdržel výherce i šek v hodnotě 20 000 korun.
Prestižní titul Biopotravina roku získala Mlékárna Valašské Meziříčí za Bio kysaný nápoj

Populární soutěž o Českou biopotravinu roku, kterou každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství a svaz ekologických zemědělců Pro-Bio, zná své letošní vítěze. Cenu za nejlepší produkt českého ekologického zemědělství převzal z rukou ministryně zemědělství Mileny Vicenové zástupce Mlékárny Valašské Meziříčí za Bio kysaný nápoj.

 „Zpracovatelské kapacity v oblasti biopotravin se u nás rozvíjejí zatím velmi pomalu a na trhu proto převládají biopotraviny zahraniční. Z tohoto důvodu se snažíme vyzdvihnout kvalitní domácí bio produkci jako inspiraci pro další české podnikatele“, uvádí Tomáš Růžička z Nadace Partnerství. O tom, že titul biopotraviny roku může jejímu producentovi pomoci při prodeji, hovoří i ředitel bio pekárny Albio Jiří Lipar, který se stal loňským držitelem titulu: „Titul Česká biopotravina roku jsme výrazně využívali v našem marketingu a na obratech je to znát“.

V letošním roce bylo do soutěže nominováno 20 biopotravin z celé České republiky. Titul Biopotravina roku nakonec získal Bio kysaný nápoj z Mlékárny Valašské Meziříčí za výbornou chuť, praktické balení vhodné ke svačině, vkusný obal a širokou dostupnost i na malých městech. Navíc se jedná o první kysaný nápoj z kravského mléka v kvalitě bio, což má příznivý vliv na rozvoj místních chovatelů bio dojnic. Součástí ocenění byl i symbolický šek v hodnotě 20 000 korun, který valašským mlékárnám předal Tomáš Růžička z Nadace Partnerství.

Porota kromě hlavní ceny udělila také tři čestná uznání, z toho dvě pro Bio vejce Pavel Kýr a Bio vejce Abatis za rozšíření ekologických chovů nosnic v České republice a zpřístupnění bio vajec spotřebitelům a zpracovatelům, především pekařům, cukrářům a kuchařům. Třetí čestné uznání získala řada polotovarů – Biolinie Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou – od společnosti Pro-Bio za marketingový koncept reagující na potřeby trhu zavedením rychle připravitelných pokrmů a za atraktivní obal, který posouvá biopotraviny mezi běžnou produkci.

Součástí soutěže je i kategorie Nejlepší bioprodejna roku, kde se hodnotí šíře sortimentu, informovanost zaměstnanců a zákazníků, ochrana životního prostředí v provozu prodejny a spolupráce prodejny s místními bio výrobci a ekozemědělci. Takové ocenění si v letošním roce odnesla bioprodejna Albio, na Náměstí 14. října v Praze. Bioprodejna Albio je největší specializovaná bioprodejna v České republice s nabídkou téměř čtyř tisíc biopotravin, které tvoří 90 procent sortimentu prodejny. Denně nabízí čerstvé biopečivo, zákusky, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a nejširší sortiment bio masa a masných výrobků.

Čestné uznání v kategorii Nejlepší bioprodejna roku získala bioprodejna Robi na Žižkově náměstí v  Bruntálu, za dlouholetou propagaci ekologického zemědělství a místních biopotravin a vynikající práci se zákazníky.

Znalost označení BIO je mezi širokou veřejností stále nízká, čímž vzniká prostor pro klamavá označení různých výrobků, přestože z režimu ekologického zemědělství nepocházejí. „Odborná porota proto hodnotila nejen kvalitu biopotraviny, ale i marketingový koncept výrobku, kvalitu grafického zpracování a pojetí obalu včetně srozumitelnosti uvedených informací a jejich úplnosti z hlediska zákonných povinností“, dodal Růžička.

kontakt:             Tom Václavík, Green Marketing

                        tel: 541 263 456, a-mail: tom@greenmarketing.cz

                        Tomáš Růžička, Nadace Partnerství

                        tel.: 542 422 771, e-mail: tomas.ruzicka@ecn.cz


Soutěž o Českou biopotravinu roku, vyhlašovaná Nadací Partnerství a PRO-BIO svazem ekologických zemědělců, je oslavou toho nejlepšího v oblasti biopotravin a ekologického zemědělství v České republice – od čerstvého ovoce a zeleniny, přes maso, sýry a mléčné výrobky až po hotové potraviny. Cílem soutěže je propagovat české biopotraviny mezi veřejností, pomoci jejich prosazení na trhu a podpořit vhodné používání značky BIO uzákoněné pro potraviny z režimu ekologického zemědělství.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 170 miliónů korun už na 1700 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

PRO-BIO svaz ekologických zemědělců je celostátní sdružení ekozemědělců České Republiky se sídlem v Šumperku. Je to nevládní nezisková organizace, která v České republice prosazuje a podporuje ekologické formy hospodaření a spotřebu biopotravin. Svaz vytváří podmínky pro dialog, spolupráci a rozvoj ekologického zemědělství i ekologické výchovy. PRO-BIO propaguje ekologickou produkci a služby svých členů, pomáhá s přechodem na ekologický systém hospodaření, řeší odborné i administrativní problémy, podporuje prodej, propagaci bioproduktů, vzdělávání a zastupuje zájmy členů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům.

Seznam nominovaných biopotravin do soutěže Česká biopotravina roku 2006

1. Bio kysaný nápoj, Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o., Jiří Berger, 571 678 155, j.berger@mlekarnavm.cz  - Česká biopotravina roku 2006

2. Bio brambory Abatis, Abatis a.s., Jiří Kotal, 257 761 763, ekofarma@abatis.cz

3. Bio vejce Abatis, Abatis a.s., Jiří Kotal, 257 761 763, ekofarma@abatis.cz – Čestné uznání

4. Kozí výrobky Kozí  farma Březí,  Emílie Citterbartová, 607 914 730, citterbartova@tiscali.cz

5. Bio chléb pšeničný se slunečnicí, Jizerské pekárny spol. s r.o., Roman Kozák, 487 820 481, r.kozak@jipek.cz

6. Jáhelník Biolinie, Pro-bio, s.r.o., Jana Salaquardová, 583 301 964, salaquardová@probio.cz

7. Pohankový dezert Biolinie, Pro-bio, s.r.o., Jana Salaquardová, 583 301 964, salaquardová@probio.cz

8. Bulgur s čer.čočkou Biolinie, Pro-bio, s.r.o., Jana Salaquardová, 583 301 964, salaquardová@probio.cz- Čestné uznání (soubor výrobků 6-8)

9. Mandava sýr eidam, Polabské mlékarny a.s., Drahomíra Vybíralová, 602 232 782, vybiralova@polabske.cz

10. Bio tvaroh, Polabské mlékarny a.s., Drahomíra Vybíralová, 602 232 782, vybiralova@polabske.cz

11. Otesánek Bio – instantní kaše rýžová, POEX Velké Meziříčí a.s., Pavel Kratochvíla, 566 524 483, kratochvila@poex.cz

12. BIO zeleninové kořenící směsi řady VEGI, Terezia Company s.r.o, Terezia Svátová, 261 221 277, vegi@vegi.cz

13. Bio vejce, Pavel Kýr, 777 046 165, Pavelky@seznam.cz - Čestné uznání

14. Bio melasky – celozrnné sušenky s melasou, bionebio s.r.o, Tereza Vrbová, 603 531 238, vrbova@bionebio.cz

15. Bio moje sušenky čokoládové – celozrnné sušenky s kousky čokolády, bionebio s.r.o, Tereza Vrbová, 603 531 238, vrbova@bionebio.cz

16. Ovesné vločky BIO, Semix Pluso spol. s r.o., Elen Vaňková, 737 283 533, elen_vankova@semix.cz

17. Pšeničné vločky BIO Natural, Semix Pluso spol. s r.o., Elen Vaňková, 737 283 533,  elen_vankova@semix.cz

18. Vegi muffiny bio brusinky-jablko, Counrty Life s.r.o., Otakar Jiránek, 603 427 247, jiranek@countrylife.cz

19. Bylinné granulované čaje pro děti (bio fenykl; bio jablko plus banán; bio jahoda; bio konejšivý), Goldim s.r.o., Hana Doskočilová, 604 288 689, gildám@goldim.cz

20. Bio-dětský mléčný cukr, Goldim s.r.o., Hana Doskočilová, 604 288 689, gildám@goldim.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů