Středa, 24. dubna 2024

Brno má první podzemní kontejnery na odpad

Brno má první podzemní kontejnery na odpad
Záměr brněnské radnice postupně vybudovat v centru města podzemní kontejnery na tříděný odpad má už první vlaštovku. Tři z nich byly už dokončeny a začaly sloužit v Gorkého ulici naproti vstupu do porodnice na Obilním trhu.

Stavbaři do země zapustili vany, které jsou po naplnění vyměnitelné. Zároveň vydláždili přístupovou cestu. Třemi nadzemními tubusy se mohou občané  zbavit nepotřebného skla, PET lahví a papíru.

„Mně se to líbí. Dosud jsem tento odpad házela do popelnice. Ale nemám to daleko, a když půjdu nakoupit do obchodu nebo na tramvaj, určitě nových kontejnerů využiju,“ svěřila se Jana Krátká, která bydlí nedaleko. „Napřed jsem si říkala, co tady kopou za díru. Když jsem zjistila, k čemu to bude sloužit, tak jsem to přivítala. Je to dobrý nápad radnice,“ uvedla Zdeňka Závišková, bydlící v okolí. „Jen aby to zavčas vyváželi a nebyl kolem kontejnerů nepořádek,“ upozornil Jan Klement, kterému se nové místo na separovaný odpad jinak také líbí.

Podle náměstka primátora Miroslava Hoška by v první etapě, která přišla městskou pokladnu na několik milionů korun, mělo v centru města vzniknout celkem pět takovýchto stanovišť, kde obyvatelé budou moci nepotřebný odpad separovat. „Záměrně jsme zvolili kontejnery pro obaly, který lidé v domácnostech nejvíce používají, a tím je sklo, PET lahve, noviny a papír,“ řekl Hošek. Dodal, že takovýto způsob separace funguje v mnoha evropských zemích a že se osvědčil. „Nehyzdí to okolí a lidé si na takovýto způsob sběru tříděného odpadu brzy zvyknou a budou ho využívat. Je třeba, aby si navykli stále více se chovat ekologicky, protože sběr, svoz, třídění a likvidace komunálního a živnostenského odpadu je finančně stále více náročnější,“ dodal Hošek.

Zdroj: Večerní Brno

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů