Pátek, 19. dubna 2024

Jaké tepelné čerpadlo vybrat?

Na pořízení tepelného čerpadla může získat fyzická osoba, tedy majitel rodinného domu, státní dotaci.
Jaké tepelné čerpadlo vybrat?
Země-voda
V České republice patří k nejrozšířenějším tepelné čerpadlo typu země-voda. Zdrojem tepla je buď hloubkový vrt nebo plošný kolektor umístěný pod povrchem.
Ve vrtu nebo hloubce kolem jednoho metru (tedy v nezámrzné hloubce) jsou položené ve vzdálenosti jeden metr od sebe plastové trubky. Těmi proudí nemrznoucí kapalina, pomocí které se předává teplo mezi zemí a vodou. Pro položení trubek k tepelnému čerpadlu o výkonu deset kilowatt (tedy pro běžnou novostavbu) je třeba pozemek o velikosti přibližně 300 až 400 metrů čtverečních. Navíc se na této ploše nesmí objevit žádné trvalé stavby. To mnozí označují za nevýhodu. Náklady na pořízení tepelného čerpadla s plošným kolektorem jsou srovnatelné jako u čerpadla typu vzduch-voda, u čerpadla s vrtem jsou asi o třicet procent vyšší.
V zemi se teplota po celý rok prakticky nemění a zůstává zde zachován onen poměr jedna ku třem až čtyřem.

Vzduch-voda
Stále oblíbenější typ tepelného čerpadla. Mezi jeho výhody patří nenáročná instalace bez pozemních prací - vedle domu bude stát pouze venkovní jednotka s ventilátorem o velikosti maximálně metr krát metr krát metr. Vzdálenost mezi ním a vnitřní jednotkou by neměla být delší než deset metrů.
Za jejich největší nevýhodu byla označována poměrně vysoká hlučnost. Čerpadlo potřebuje ke své činnosti velké množství vzduchu, které získává právě prostřednictvím ventilátoru. Hluk může vadit nejen sousedům, ale je zvlášť nepříjemný v noci při spánku. S tímto problémem se už výrobci vyrovnávají a hlučnost se neustále snižuje. Klasické ventilátory například nahrazují nízkootáčkové. Točí se pomaleji a hluk se tak mění pouze v šelest. Podobně kompresor, který o sobě dával nahlas vědět, se přestěhoval do hlukově odizolované vnitřní jednotky.
Tepelná čerpadla vzduch -voda jsou více než ostatní typy závislá na venkovní teplotě. Při jejím snížení roste spotřeba elektrické energie. Má však i své výhody - vzduch nikdy nedojde a náklady na instalaci jsou minimální.

Voda-voda
Tepelné čerpadlo získává teplo z vody, a to z řeky či rybníka.Výjimečně lze využívat i klasickou studnu. Zde je však třeba nejprve ověřit, zda je zdroj dostatečně vydatný a jeho teplota se pohybuje minimálně mezi šesti až sedmi stupni. Jinak hrozí, že by po odebrání tepla mohla zamrznout. Jde sice o nejefektivnější typ čerpadla, ale v České republice je pouze málo vhodných lokalit pro jeho instalaci. (ma)

Padesát tisíc korun od státu
Na pořízení tepelného čerpadla může získat fyzická osoba, tedy majitel rodinného domu, státní dotaci. Tu lze čerpat z programu nazvaného Investiční podpora vytápění bytů a rodinných domů tepelnými čerpadly pro fyzické osoby.
Stát tak může soukromé osobě uhradit až 30 procent z celkových pořizovacích nákladů na tepelné čerpadlo, maximálně je to ale částka padesát tisíc korun.
Žádosti lze podávat na Státní fond životního prostředí kdykoli. To je novinka, která platí od letošního 15. září. Ještě v první polovině roku se vždy v určité době, kdy se zdálo, že se peníze vyčerpaly, stanovil stop stav a majitelé museli čekat na další rok.
Stále však tady existují jistá omezení, která mohou některým domácnostem cestu ke státním penězům zastavit. "Objekty, v nichž jsou instalována tepelná čerpadla se státní podporou, musí minimálně splňovat v současné době platné standardy tepelné ochrany budov," říká Pavel Košek, tiskový mluvčí Státního fondu životního prostředí. "Podpora může být poskytována pouze v tom případě, že systém je již prokazatelně v trvalém provozu. Zároveň ale nesmí uběhnout více než dvanáct měsíců od data uvedení do provozu." Rozhodně tedy nemůžete počítat s tím, že byste použili peníze při instalaci tepelného čerpadla. Smůlu mají také domácnosti, které topí zemním plynem, případně propan-butanem. Ty také nemají nárok na státní podporu při přechodu na tepelné čerpadlo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů