Pátek, 19. dubna 2024

Miliardář Pitr prodal Setuzu a jde do vězení

Miliardář Pitr prodal Setuzu a jde do vězení
Tomáš Pitr se dočkal: podnikatel, označovaný za miliardáře a jednoho z nejvlivnějších byznysmanů v zemi, minulý týden dokončil prodej potravinářské firmy Setuza, údajně za "jednotky miliard".
Zároveň však právě dnes nastupuje pětiletý trest do pankrácké věznice, za jedenáct let staré daňové delikty.
Kdo vlastně je pětatřicetiletý Pitr? Skutečný podnikatel, nebo jen dost netypický "bílý kůň"? Vždyť se sám chlubí tím, že nemá vlastní bankovní účet ani kreditní kartu, bere jen dvacet tisíc měsíčně a ve firmách je jen "poradcem". A co jeho kontakty na lidi, spojované s organizovaným zločinem? Netají se přátelstvím jak se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem, tak třeba uprchlým Radovanem Krejčířem. V každém případě je Pitr člověk, který se ani za mřížemi nehodlá vzdát byznysu.

Zelená elektrárna
Pocity při nástupu do vězení Pitr komentovat odmítá. O to víc se ale rozhovoří o svých podnikatelských plánech: "Víc a víc mě zajímá energetika."
Setuzu sice už postoupil společnosti M.L.Moran, ale stále ovládá v Ústí nad Labem elektrárnu, která Setuze dodává proud. Právě s elektrárnou teď má plány. V současné době má výkon jen deset megawatt. Ten se však má do roka zvýšit až dvacetinásobně, tedy na "plnohodnotnou" elektrárnu. Proud bude dodávat i do běžné sítě. Zatímco Setuza bude na elektrárně stále závislá, elektrárna na dodávkách Setuze už ne. "Byla by to jen pojistka pro případ, že by Setuzu někdo chtěl převzít nepřátelsky," hodnotí svůj trumf Pitr.
Hlavní vtip však vidí v tom, že zhruba polovinu energie bude elektrárna vyrábět z biomasy. Z řepkových a řepných odpadů, které zbudou Setuze poté, co z nich vyrobí suroviny pro biopaliva. "V takové výrobě zelené elektřiny budeme jednička přinejmenším v Česku. Z vězení nebudu moci řídit každodenní provoz podnikání, ale prostřednictvím právních zástupců hlavní věci ovlivňovat budu," chystá se podnikatel.

Jiná skupina podnikatelů
Pitr sám se nepovažuje za finančníka, který by jen uzavíral strategické obchody a tahal za nitky. "Všechno si bohužel musím odpracovat. I současnou Setuzu jsme vlastně sestavili ze čtyř původních firem," vysvětluje.
Počátkem devadesátých let začínal v prodejně potravin. Pak zbohatl na prodeji rumu, který uměl bez daně koupit a výhodně prodat. "Od velkoobchodu jsem se potom dostal až k výrobě."
Během ní se seznámil i s řadou podnikatelů, kteří nosí nálepku "kontroverzní". Jako byl například Mrázek, vyšetřovaný v souvislosti s vraždami podnikatelů, a sám nakonec zastřelený zřejmě nájemným vrahem. V tandemu Mrázek-Pitr byl přitom v kuloárech označovaný ten první za "hardware", druhý pak za "software" podnikání. "František dělal lobbing. Znal lidi, k nimž bych nikdy neměl přístup. Ale třeba obchodu vůbec nerozuměl," popisuje Pitr.
Na své známé přitom nedá ani dnes dopustit. "Můžeme se bavit o tom, zda třeba Mrázek nebo Krejčíř podnikali legálně. Ale pro mě je prvořadé to, že téhle skupině podnikatelů nikdo nic nedal v žádné privatizaci. Oni i já jsme se vypracovali sami. Jsme jiná skupina podnikatelů než všichni ti privatizátoři, svázaní úplatky s politiky," prohlašuje Pitr. V žaludku mu přitom leží hlavně sociální demokracie: "Její vliv na byznys je strašný."

Zařídí si účet?
Sociální demokraté ovšem skutečně Pitrovi nic nedarovali. Stranický šéf Jiří Paroubek ho počastoval výrazem "nepřítel státu", když Pitrovi lidé spustili aféru Unipetrolu.
Pitr se nesmiřuje s tím, že proces kvůli jeho starému daňovému prohřešku byl obnoven právě tehdy, když se dostal do viditelného sporu s ČSSD.
"Na své nevině trvám. Předložili jsme soudu důkazy a doufám, že řízení obnoví," chytá se Pitr stébla naděje. Soud se má vyjádřit 15. listopadu, zprávu se však podnikatel dozví už ve vězení.
"Věřím, že to dobře dopadne," tvrdí muž, který na svobodě nechává pět dětí. Poslední má s novou přítelkyní, s druhou manželkou se ještě nerozvedl.
"Nakonec si asi zřídím i ten bankovní účet. Ale poplatky bank jsou nekřesťansky vysoké, nechápu, proč jim to lidé ochotně dávají," plánuje miliardář drobnou změnu po návratu z vězení.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů