Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj chce za deset milionů zachránit přírodní rezervace

Zlínský kraj chce za deset milionů zachránit přírodní rezervace

Zlín - Zlínský kraj chce zajistit obnovu a zachování významných přírodovědeckých lokalit, na nichž se vyskytují vzácné a ohrožené druhy zvířat a rostlin. Údržba nynějších chráněných lokalit nebo vyhlášení nových rezervací ale přijde na více než deset milionů korun. Peníze chce kraj získat prostřednictvím grantů vyhlášených Evropskou unií. V současnosti jsou vytipována území o celkové rozloze téměř 37 hektarů. Novinářům to řekl hejtman kraje Libor Lukáš.

Získané peníze kraj použije na ochranu velmi vzácných rostlin či zvířat, které se v současnosti vyskytují například v Chřibech na Uherskohradišťsku. Zvláštní ochranu si podle hejtmana zaslouží také lužní lesy u Chropyně na Kroměřížsku nebo některá území na moravsko-slovenském pomezí. Většina lokalit, na které chce kraj získat peníze, je již podle mluvčího kraje Patrika Kamase vytipována a zahrnuta v systému Natura 2000. Při výběru lokalit, na něž bude krajský úřad přispívat, nebo budou označeny za přírodní památky, budou pomáhat odborníci.

Financování projektu v první fázi podle hejtmana zajistí především evropské programy, z nichž lze získat až 85 procent celkové výše nákladů. Zbylých 15 procent uvolní kraj ze svého rozpočtu. V následujících deseti letech se na údržbě lokalit budou podílet mimo jiné i majitelé nebo správci dotčených pozemků.

Michaela Bradová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů