Sobota, 20. dubna 2024

Provozovatel skládky v Bratčicích dostal pokutu 1,5 milionu korun

Provozovatel skládky v Bratčicích dostal pokutu 1,5 milionu korun
 
Brno - Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu 1,5 milionu korun provozovateli skládky v bývalém kamenolomu v Bratčicích u Brna. Jednotlivé etapy skládky byly podle inspektorů přeplňovány a odpad byl ukládán způsobem ohrožujícím životní prostředí. Společnost EKO-HUKR a.s., jež skládku provozuje, s postihem nesouhlasí. Odvolací orgán však rozhodl, že stanovenou pokutu musí zaplatit, sdělila Ivana Awwadová z inspekce. Polovinu z částky získá Státní fond životního prostředí a druhou polovinu Jihomoravský kraj.

Awwadová uvedla, že množství přijímaných odpadů a rychlost, s jakou byly nově budované etapy skládky zaplňovány, překvapila provozovatele natolik, že nestačil v dostatečném předstihu budovat další etapy. Přijímaný odpad proto společnost ukládala do již zaplněných etap.

Špatný postup firma údajně zvolila i při hutnění odpadů. "Odpady nebyly řádně prosypávány, svahy skládky dosahovaly kritického sklonu, byly narušeny odplyňovací vrty, nastaly problémy s hydrovrty. Tyto okolnosti v konečném důsledku určitým způsobem ohrožovaly životní prostředí v dané lokalitě," dodala mluvčí.

Inspekce situaci na skládce průběžně kontrolovala a stanovovala konkrétní opatření k nápravě. Současně s tím společnosti průběžně ukládala pokuty. Kvůli opakovanému porušování zákona o odpadech provedla inspekce v roce 2005 geodetické zaměření a monitoring skládky. "Výsledky potvrdily dřívější zjištění inspekce - odpady byly uloženy nad výškovou úroveň stanovenou provozním řádem a schválenou projektovou dokumentací," dodala Awwadová.

Krajský úřad proto vydal rozhodnutí, kterým zastavil příjem odpadů na skládku a stanovil opatření k nápravě, mimo jiné i přesunutí nadbytečně uloženého odpadu do nové sekce. "Provozovatel však nápravná opatření neplnil, příjem odpadů na skládku nezastavil," vysvětlila mluvčí důvody, které inspekci vedly k udělení vysoké pokuty.

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů