Pátek, 29. března 2024

Od pondělí začíná planeta Země žít na ekologický dluh

Od pondělí začíná planeta Země žít na ekologický dluh
Londýn - Svět od pondělního rána začíná žít po zbytek roku na "ekologický dluh". Spotřeba přírodních zdrojů převýší schopnost planety nahradit je. Vstup do "červených ekologických čísel" navíc podle ochránců přírody přichází rok od roku dříve, uvedla agentura Reuters.

Organizace New Economics Foundation (NEF) připomněla, že skutečnost, že den ekologického dluhu (Ecological Debt Day) připadá na 9. říjen, znamená, že obnovitelná spotřeba zdrojů vystačí Zemi jako celku jen na tři čtvrtiny roku. "Vede to k vyčerpávání zdrojů," uvedla NEF.

Poprvé se svět do ekologického dluhu podle organizace dostal v roce 1987, kdy hranici překročil 19. prosince. O osm let později to už bylo 21. listopadu a nyní je to ještě před polovinou října. Vyplývá z toho prý, že tempo prohlubování tohoto dluhu se neustále zrychluje.

To, že se lidé chovají způsobem, který k tomuto prohlubování směřuje, podle Andrewa Simmse z NEF vede ke dvěma problémům. Zaprvé tím nepomáháme milionům těch, kteří už teď nemají přístup k půdě, jídlu či pitné vodě. Zadruhé vystavujeme nebezpečí mechanismy, které na Zemi udržují život. Například budeme-li každý rok chytat víc ryb, než kolik se jich vytře, pak další rok bude ryb méně, uvedl NEF.

Každá země má ale jinou hranici, kdy spotřeba překoná možnou obnovitelnost zdrojů. Británie této hranice dosáhla už 16. dubna. Z toho vyplývá, že kdyby každý na světě spotřebovával zdroje stejným způsobem jako Britové, pak by lidstvo potřebovalo tři planety a ne jednu, aby pokryly jejich potřeby.

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů