Pátek, 29. března 2024

Oteplování ohrožuje v Asii milióny lidí

Oteplování ohrožuje v Asii milióny lidí
Globální změny klimatu budou mít v budoucnu zřejmě ještě ničivější vliv na asijské země, než jejich obyvatelé předpokládají.
Podle zprávy, kterou včera zveřejnila australská vládní vědecká organizace Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, se teploty v západní Asii do roku 2030 zvýší v průměru o dva stupně Celsia, hladina moře se může zvednout o šestnáct centimetrů a do roku 2070 dokonce až o půl metru. "Ohroženy jsou milióny lidí," uvádí se ve studii, na které pracovalo mnoho ekologických a rozvojových organizací.
Vyšší teploty spolu s měnící se intenzitou srážek způsobí podle vědců více tropických bouří, monzunů a záplav. Zvýší se kvůli nim i nebezpečí epidemií malárie, horečky dengue a dalších infekčních nemocí.

Obavy o ekonomiku
Nebezpečí se týká zejména níže položených oblastí Bangladéše, Vietnamu nebo Číny, stejně jako mnoha ostrovů v Tichém oceánu.
Podle autora rozsáhlé studie Bena Prestona hrozí, že klimatické změny tvrdě zasáhnou hospodářství zmíněných zemí. "Mnohé z těchto států spoléhají na zemědělství jako na zdroj obživy a podstatnou část své ekonomiky," uvedl Preston.
Oteplování tak může jejich hospodářství významně nabourat. Stejně negativní vliv má mít klima na turistický ruch nebo na možnosti rybolovu, protože se dotkne zejména regionů, které mají přístup k moři.
OSN už pracuje na novém statusu "ekologického uprchlíka" a experti upozorňují, že výkyvy v klimatu zásadně změní způsob, jak pomáháme chudým. "Současný model přestane fungovat, protože hlavní potřeby se přesunou jinam," prohlásil Tim Costello, vedoucí australské organizace World Vision.

V USA sílí podpora Kjótu
Mezi vědci se teorie o globálním oteplování stále hodnotí jako sporná.
Varovné zprávy ale vedou k tomu, že na nevládní úrovni sílí podpora Kjótského protokolu o emisích skleníkových plynů, a to i v USA, které jej doposud neratifikovaly. Podle bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gora podporuje protokol devět amerických států a přes tři stovky měst nezávisle na federální vládě dodržuje jeho ustanovení.
"Stále více šéfů velkých společností se za něj zasazuje a 85 představitelů konzervativních církví se v tomto směru postavilo proti prezidentu Bushovi," řekl Gore v Bruselu při předpremiéře filmu Nepříjemná pravda varujícím před důsledky globálního oteplování.
"Je naděje, že přes postoj nynější federální vlády přijde čas, kdy se USA připojí ke Kjótu," řekl.
Snímek Nepříjemná pravda, který natočil režisér David Guggenheim, byl uveden letos na festivalu v Cannes. Gore od září objíždí evropské země, kde je film uváděn do distribuce. V Česku bude uveden 25. října.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů