Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce řeší znečištění Řevnovického potoka

Inspekce řeší znečištění Řevnovického potoka

Řevnovický potok pod Strážkovicemi na Českobudějovicku byl znečišťován. Případem se zabývala Česká inspekce životního prostřední. Ta došla k závěru, že potok byl znečištěn odpadními vodami, které vytékají z čistírny odpadních vod a silážními šťávami ze zemědělského areálu ve Strážkovicích. 

Zástupce vedoucího oddělení ochrany vod České inspekce životního prostřední v Českých Budějovicích František Coufal uvedl, že se zemědělským subjektem bylo zahájeno správní řízení. Správní řízení o uložení pokuty bylo zahájeno i s obcí Strážkovice. Té hrozí pokuta od 10 tisíc do 10 milionů korun za nepovolené vypouštění odpadních vod. Respektive za překračování limitů.

Starosta Strážkovic Richard Červenka ale tvrdí, že obecní čistička odpadních vod je v pořádku. Příčinou znečištění Řevnovického potoka byla údajně špatně vybudovaná kanalizace v areálu zemědělského družstva ještě z dob komunistického režimu. Ta se časem zacpala a přerušila. Přívalové deště ale ucpané roury uvolnily a nečistoty natekly do dočisťovacího rybníka.

Jednatel zemědělského družstva Zeta Nova Miroslav Hlach je přesvědčen, že všechno znečištění ale nemohlo pocházet jen z družstva. Přesto družstvo provedlo opatření, která mají zabránit opětovnému znečištění.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů