Sobota, 20. dubna 2024

V Dobrovici začali vyrábět ekologické palivo

V Dobrovici začali vyrábět ekologické palivo

Dobrovice - Cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku začal o víkendu s výrobou bioethanolu z řepy. Ten má široké využití jako ekologické palivo do všech benzinových motorů. Auto na bioethanol uvede na trh mladoboleslavská automobilka už příští rok.
"O možné spolupráci budeme s firmou Škoda Auto jednat," uvedl Oldřich Reinbergr, předseda představenstva společnosti Cukrovary TTD. Tyto plány se líbí ekologům. "Vítáme biopalivo jako obnovitelný zdroj energie, jehož spalování je navíc šetrné k životnímu prostředí," řekl Jiří Čejka, předseda krajské organizace Strany zelených. Zájem řidičů o ekologické palivo ale ovlivní hlavně jeho cena. Ta bude zřejmě vyšší, než vedení cukrovaru předpokládalo.

"Počítali jsme se státními dotacemi. Ty ale nebudou," potvrdil Reinbergr. Vláda totiž v polovině září rozhodla, že biopaliva dotovat nebude.
"Ve státech Unie zaplatí řidiči za biopalivo méně o spotřební daň. To mělo platit i v Česku. Nyní nám nezbude než biolíh z Dobrovice v první řadě vyvážet do zahraničí," řekl Reinbergr. Bez dotací totiž hrozí, že cena za biopalivo bude vyšší než cena benzinu nebo nafty, a řidiči tak nebudou mít důvod, proč jezdit právě na biopaliva.
Cestou ekologického paliva jde přitom i vývoj nových motorů. "Automobilka Škoda Auto nabídne už příští rok Škodu Octavii, která bude jezdit na směs 85 procent ethanolu a 15 procent benzinu," potvrdil mluvčí mladoboleslavské automobilky Evžen Krauskopf.
Výroba biolihu pomůže i většině pěstitelů cukrovky na Mladoboleslavsku. "Cukrovka je tady doménou. Výroba bioethanolu ji tu může udržet," uvedl Josef Heřmanský, soukromý zemědělec ze Semčic.

www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů