Čtvrtek, 28. března 2024

Bruntál má novou energetickou koncepci

Bruntál má novou energetickou koncepci
Novou energetickou koncepci schválilo letos v červnu Zastupitelstvo města Bruntál. Je navržena na dvacet let a jejím cílem je co nejvíce zefektivnit současné hospodaření energiemi.

Ze tří navrhovaných variant byla vybrána tzv. ekologická varianta, která předpokládá maximální rozvoj existující soustavy centrálního zásobování teplem. V současné době je z ní vytápěno 5764 bytů, což představuje 376 tisíc GJ ročně. Jde o 87procentní podíl z celkového počtu bytů v Bruntále.

"Nová energetická koncepce řeší celé území města, týká se také všech bytů, není však možné jednotlivé odběratele paliv nutit k přechodu na ekologičtější paliva, když sami nechtějí," uvedla Ing. Pavla Teplíčková, vedoucí odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu v Bruntále. "Je proto nutné, aby město šlo svým občanům příkladem," dodala. "Navíc soustava centrálního zásobování teplem je schopna zajistit co možná nejnižší emise v zájmové lokalitě našeho města. Výška komína zaručuje dobré rozptylové podmínky, kdy znečišťující látky odcházejí mimo zájmovou lokalitu."

Aby se v příštích letech odběratelé nezačali houfně odpojovat kvůli vysokým cenám za teplo, musí být podle inženýrky Teplíčkové v dané lokalitě zachována současná cena tepelné energie. Bruntálská soustava centrálního zásobování teplem bude v souladu s přijatou novou alternativou zásobována i nadále z centrální výtopny, v níž však má být polovina výkonu hrazena ze spalování biomasy.

"Je pozitivní, že spalování biomasy většinou nevyžaduje předběžnou speciální úpravu paliva, je přijatelná i vyšší vlhkost suroviny," podotkla Ing. Pavla Teplíčková.

"Chceme využívat i dřevěné nebo slaměné peletky, dřevní štěpku, slámu a další obnovitelné zdroje. U objektů, které nebude možné vytápět biomasou, počítáme s plynofikací," uzavřela inženýrka Teplíčková, vedoucí odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu v Bruntále.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů