Pátek, 29. března 2024

"Věk" svozové techniky se postupně snižuje

"Věk" svozové techniky se postupně snižuje
Šedesát tisíc tun komunálního odpadu vyprodukovalo v loňském roce 310 tisíc obyvatel Ostravy, což znamená meziroční nárůst zhruba 14 %.

Na základě Plánu odpadového hospodářství Ostravy počítá společnost OZO Ostrava, s. r. o., s rozšířením sběrných míst z letošních 650 na 900 v roce 2010. Neustálé přibývání odpadu nesouvisí jen s jeho celkovou produkcí, ale i s postupným rozšiřováním systému separace. "Je to také tím, že občanům poskytujeme více příležitostí, jak se mohou odpadu účelně a efektivně zbavit," zdůrazňuje Ing. Petr Bielan, náměstek ředitele OZO, s. r. o. "Zatímco v roce 1996 jsme začali v Ostravě se třemi sběrnými dvory, dnes jich máme šestnáct. O některé veřejnost projevila tak velký zájem, že jsme z víkendových dnů, kdy lidé ve svých domácnostech uklízejí nejvíce, rozšířili provoz i na jednotlivé pracovní dny."

KVALITA SLUŽEB = MODERNÍ TECHNIKA

Uvedená společnost zajišťuje celý komplex odpadových služeb pro Ostravu a také pro dalších 34 měst a obcí v moravskoslezském regionu. "U plastu, skla, nápojových kartonů a papíru dokážeme vytřídit zhruba 90 % z celkového množství svezeného odpadu," konstatoval Ing. Petr Bielan. "U velkoobjemového odpadu však využijeme zhruba jen jednu čtvrtinu."

Roční poplatek za odvoz odpadu je 498 Kč na každého občana Ostravy. Z těchto příspěvků a pak také z finančních prostředků od EKO-KOM, a. s., je financována činnost společnosti OZO, která patří městu Ostrava. V této souvislosti Ing. Petr Bielan zdůrazňuje, že kvalitu služeb nelze spolehlivě zajistit bez moderní svozové techniky. Proto se vedení společnosti zaměřuje na snižování průměrného stáří vozidel. Zatímco před desíti lety se jejich "věkový průměr" pohyboval kolem osmi a půl roku, dnes je to o dva roky méně. V současné době má společnost k dispozici 55 vozidel.

KONTEJNERY NA PAPÍR SE OSVĚDČILY

V pěti obvodech statutárního města byly letos v březnu rozmístěny kontejnery na bílé sklo. Město tak začalo akceptovat požadavek zpracovatelů tříděného skla, kteří dlouhodobě řeší problém nedostatku bílého a přebytku barevného skla.

Ostrava je snad posledním velkým městem u nás, které zavedlo kontejnery na papír. Stalo se tak loni v říjnu, kdy dva nejlidnatější obvody Poruba a Ostrava-Jih obdržely 367 modrých kontejnerů. Ostravané novou službu přijali a postupně ji stále více využívají. "Zatímco v počátcích jsme sváželi z každého kontejneru na papír zhruba 36 kg, dnes se nádoba plní v průměru na 41 kg," zdůraznil Ing. Petr Bielan.

Při svozu jednou týdně tak kontejnery pohltí zhruba 60 tun papíru za měsíc. Přitom noviny, kartony, různé krabice a další papír jsou podle náměstka Bielana obvykle v tak dobrém stavu, že není třeba žádného dalšího třídění. "Svědčí to o solidním přístupu našich občanů," soudí.

V průběhu informační kampaně společnosti EKO-KOM Ing. Petr Bielan proto v městských novinách Ostravská radnice své spoluobčany pochválil a jen na okraj poznamenal, aby při odkládání kartonů a různých krabic postupovali stejně jako u PET lahví. Sešlápnuté nebo rozložené krabice různých velikostí přece zaberou v modré nádobě podstatně méně místa.

AUTOR: LIBUŠE MIARKOVÁ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů