Čtvrtek, 25. dubna 2024

Psí exkrementy? Některá města už na ně mají své systémy

Zelené trávníky či chodníky poseté hnědými válečky věru nejsou dobrou vizitkou chování majitelů psů.
Psí exkrementy? Některá města už na ně mají své systémy
Tento problém však postupně proniká pod drobnohled městských úřadů i obecní policie. Svědčí o tom náš malý redakční průzkum:

Rožnov pod Radhoštěm: Pozitivní odezva zejména z panelových sídlišť. Třiatřicet odpadkových košů na psí exkrementy mají k dispozici pejsci v Rožnově pod Radhoštěm, kde je jich oficiálně evidováno 1100. Podle informací Lenky Němcové z městského odboru správy majetku se nový projekt na likvidaci psích exkrementů osvědčuje. "Rozjeli jsme ho v loňském roce a nejvíce ohlasů máme z panelových sídlišť. Vyzvali jsme občany, že si na městském úřadu mohou zdarma vyzvednout speciální sáčky na psí exkrementy nebo mohou použít i libovolný mikrotenový sáček," dodává Lenka Němcová. "Je fakt, že někteří si na odpadkové koše, které se pravidelně vyvážejí dvakrát týdně, teprve zvykají. Někdo bere úklid jako samozřejmost a pak je všechno v pořádku. A ti ostatní? Snad je časem naučíme, že dveře vlastního domu či bytu by neměly tvořit hranici slušného chování," dodává Lenka Němcová.

Vsetín: Pokuty příliš nepomohou. Ve městě se likvidaci psích exkrementů rozhodli řešit obecně závaznou vyhláškou o udržování čistoty a pořádku na území města. Ale později ji na základě doporučení Krajského úřadu Zlínského kraje zrušili. Nahrazovala totiž ustanovení některých zákonů, například občanského zákoníku, který řeší mimo jiné povinnost odstraňovat psí exkrementy, nebo zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Podle informací Ing. Evy Stejskalové, tiskové mluvčí Městského úřadu ve Vsetíně, tamější městští strážníci uskutečnili v loňském roce bezmála tisícovku kontrol "pejskařů". Řešili celkem 137 přestupků například za běhání psa bez vodítka, neodstranění psích výkalů apod..

Jenže zaregistruje-li majitel psa při jeho venčení na veřejném prostranství uniformu městského strážníka, exkrementy automaticky uklidí. "Psí problematika souvisí především s přístupem samotných občanů," dodává Ing. Eva Stejskalová. "Troufám si říci, že to je dlouhodobá záležitost, kterou nemohou vyřešit ani pravidelné kontroly a pokuty strážníků."

Jaroslav Konečný, kterého jsme oslovili ve vsetínském parku, s názorem tiskové mluvčí souhlasí. Jako majitel jezevčíka oceňuje, že v ulicích jsou rozmístěny stojany na sáčky pro psí výkaly. Nelíbí se mu však, že radnice zakoupila vysavač. "Tím vlastně naznačuje pejskařům, že exkrementy uklidí za ně. Majitelé psů mnohdy nadávají, že platí do městské pokladny poplatky, tak co by se dál starali," tlumočí názory některých občanů pan Konečný.

Ve Vsetíně je v současné době registrováno přibližně 1700 psů a podle Ing. Evy Stejskalové roční příjem z poplatků činí zhruba jeden milión korun. Tato částka však nepokryje náklady, které město na tento účel vynakládá. Například jen samotný provoz psího útulku si vyžádá bezmála 900 tisíc korun ročně.

Pražmo: Názor z rodinného domku. "Po našem čtyřměsíčním labradorovi uklízíme na zahradě rodinného domku dvě až tři hromádky denně," sdělila nám Anna Holendová z vesnice Pražmo na Frýdecko-Místecku. "Jak my si zahradu udržujeme čistou od psích exkrementů, tak by se měli chovat i pejskaři v parcích, na sídlištích a podobně. Proč kupovat drahé vysavače a platit ještě jejich obsluhu?"

Mariánské Lázně: "Psích navštívenek" ubylo. "Stálé a okamžité odstraňování denního přídělu psích exkrementů není v silách žádné úklidové služby," tvrdí Olga Fujáková z odboru životního prostředí Městského úřadu v Mariánských Lázních. "Variantu pravidelného, avšak jednorázového úklidu pomocí sběrače, jsme proto doplnili o projekt, kdy se majitelé pejsků sami podílejí na udržování maximální čistoty našeho města neodkladným odklízením psích navštívenek."

Letos v lednu v Mariánských Lázních instalovali 90 zásobníků na psí exkrementy u všech vstupů do lázeňských parků, v ulicích lázeňského území, na sídlištích a dětských hřištích. Zásobníky obsahují závěsnou soupravu papírových sáčků. Uvnitř je rozložená kartonová lopatka, která po vytvarování slouží k přemístění exkrementů. Ty pak lze odložit do jakéhokoliv odpadkového koše. Psí výkaly nepatří do kategorie nebezpečných odpadů a lze je odvážet na běžnou skládku.

Jak místní občané a také návštěvníci lázeňského města tuto novinku přijali? "Nechci to zakřiknout, ale ráda bych vyjádřila určitou, raději skromnou spokojenost," dodává Olga Fujáková. "Spolu se strážníky městské policie jsme zaznamenali zlepšení. Místní občané již mají dostatečný přehled o rozmístění zásobníků i o způsobu doplňování papírovými sáčky. Mírné problémy mívají návštěvníci města, kteří mnohdy zjistí, že poskytujeme tuto službu až po obdržení pokuty za znečištění veřejného prostranství."

Městská policie vybrala letos na pokutách za tento přestupek zhruba tři tisíce korun. "Velmi oceňuji, že nedochází k ničení ani ztrátám samotných zásobníků na sáčky. Odpadkový koš pod schránkou bývá sice občas ukopnut či jinak znehodnocen, schránka však zůstává nedotčena. Že by vandalové takto projevovali svůj bližší vztah ke zvířeti než ke člověku?" přemítá Olga Fujáková.

Zajímali jsme se o finanční náklady mariánskolázeňského projektu. Zatímco schránky a stojany pořídila na své náklady firma, která koše obsluhuje, koupě sáčků je hrazena z městského rozpočtu. Od ledna do srpna letošního roku jich bylo spotřebováno 35 tisíc kusů, přičemž jeden sáček přijde na necelou jednu korunu včetně DPH. Do městské pokladny ročně putuje až 600 tisíc korun z poplatků za psy. Ve městě je jich zaregistrováno zhruba 1100.

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava: Psí exkrementy námětem předvolebního sporu. Miroslav Svozil, který za ODS kandiduje na místo starosty v komunálních volbách pro Moravskou Ostravu a Přívoz, se pustil do kritiky stávajícího vedení radnice, v jehož čele působí rovněž představitel ODS. Téma sporu: Ostrava byla po letošní zimě doslova zaminovaná psími exkrementy. O tomto problému informuje moravskoslezské vydání Práva z 26. 8. 2006. Kandidáti, kteří se o posty na radnici teprve ucházejí, tvrdí, že psí výkaly jsou výraznými alergeny a oslabují imunitní systém zejména u dětí. Proto žádají tvrdší postihy za neodklizené hromádky. Dosavadní vedení obvodu se brání argumenty, co všechno v psí problematice již vyřešilo. Zakoupilo například tři specializované stroje, pomocí kterých bylo v loňském roce odstraněno 13 tun psích výkalů. V obvodě není údajně pes, který by při venčení nebyl městskými strážníky aspoň jednou zkontrolován...

Ať už v centru města Ostravy vyhraje komunální volby kdokoliv, jedno je jisté: Jelikož je v obvodu registrováno 2700 psů, jejich exkrementy budou vážným problémem i pro nové vedení radnice. Třeba se rozhodne pro uskutečnění námětu Petra Sedláčka, kandidáta za ODS, který navrhuje rozmístit v rozlehlých Komenského sadech speciální odpadkové koše s držáky na sáčky, a to ve vzdálenosti 150 metrů od sebe. Radní z Mariánských Lázní, kde s tímto způsobem likvidace "psích navštívenek" již mají několikaměsíční zkušenosti, by tento krok jistě podpořili.

AUTOR: Libuše Miarková
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů