Čtvrtek, 28. března 2024

Fragmentace krajiny dopravou - metodické doporučení

Metodické doporučení Ministerstva životního prostředí ČR odboru ekologie krajiny a lesa
Fragmentace krajiny dopravou - metodické doporučení

K POSUZOVÁNÍ FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍMI LINIOVÝMI STAVBAMI

Obsah:

1. ÚVOD
2. ZÁKLADNÍ POJMY
3. OBECNÝ POSTUP HODNOCENÍ FRAGMETNACE KRAJINY LINIOVÝMI STAVBAMI
4. OBECNÝ POSTUP HODNOCENÍ PRŮCHODNOSTI LINIOVÝCH STAVEB PRO ŽIVOČICHY
5. HODNOCENÍ FRAGMENTACE A PRŮCHODNOSTI KRAJINY PŘI PŘÍPRAVĚ LINIOVÝCH STAVEB
6. ZÁVĚR

1. Úvod

(1) Fragmentace krajiny je proces, při kterém v důsledku výstavby dopravních komunikací a další infrastruktury se krajina dělí na stále menší a menší části. Ty postupně ztrácejí schopnost plnit svou funkci jako prostoru pro existenci životaschopných populací živočichů.

Tento jev označovaný jako fragmentace populací se tak stává k závažným a také velmi složitým problémem ochrany přírody a může mít v budoucnu katastrofické následky pro flóru, faunu a ekosystémy. Proto je snahou pomocí různých legislativních nástrojů chránit celistvost cenných území, a to nejen na národní, ale v současnosti rovněž na celoevropské úrovni. Tento metodický pokyn přináší popis postupů pro hodnocení a kvantifikaci fragmentace. Jedná se o první a nezbytný krok pro přijímání praktických opatření.

(2) Zachování celistvosti krajiny se v praxi dělí na dva provázané, ale svým způsobem samostatné okruhy: (a) fragmentaci krajiny z pohledu celistvosti krajinných celků – zde je hlavním metodickým postupem definice tzv. nefragmentovaných oblastí, (b) průchodnost krajiny ve vazbě na konkrétní dopravní stavby – zde je hlavním metodickým postupem stanovení migračního potenciálu stavby a následný návrh konkrétních technických opatření k zajištění průchodnosti.

(3) V předkládaném metodickém pokynu jsou uvedeny pouze základní principy postupů v různých stupních plánování a přípravy dopravní sítě. Podrobnosti jsou uvedeny ve dvou následujících samostatně vydaných podkladových materiálech, na které je dále odkazováno:

a) Hodnocení fragmentace krajiny dopravou. – Metodická příručka Ministerstva životního prostředí (2005)

b) Opatření pro zajištění průchodnosti silnic a dálnic pro volně žijící živočichy. – Technické podmínky Ministerstva dopravy (2005).

(4) Na přípravě metodického pokynu se podíleli RNDr. Petr Anděl, CSc., Ing. Ivana Gorčicová, Ing. Václav Hlaváč, RNDr. Ladislav Miko, PhD., Ing. Helena Andělová a pracovníci odboru ekologie krajiny Ing. Jiří Cibulka a Ing. Pravec.

Ke stažení zde:

http://www.env.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPKVFH8G91K

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů