Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody koupili u letiště lesík se vzácnými tvory

Ochránci přírody koupili u letiště lesík se vzácnými tvory
LIBEREC – Takřka čtyři hektary lesa s desítkami zajímavých a vzácných druhů živočichů koupili ochránci přírody nedaleko centra stotisícového Liberce. Místo přezdívané Opičák se nachází mezi letištěm a budovanou průmyslovou zónou. „Je to první lokalita na severu Čech, kterou se nám podařilo v rámci kampaně Místo pro přírodu vykoupit a zajistit tak její přežití i do budoucnosti,“ uvedla Květa Morávková za Armillariu Liberec.

Podle ní chtějí zachovat v maximální míře současný stav tohoto místa. „Pro návštěvníky zde chceme připravit několik informačních panelů seznamujících je se zajímavostmi lokality, a na okraji vybudovat lavičky k posezení,“ popsala Morávková.

O zakoupení lesíka ochránci přírody usilovali už od roku 2004, neboť se obávali o další osud Opičáku. Stav stromů byl totiž pro jejich předchozího majitele – Lesy ČR, výhodný jen z hlediska těžby, případě směny za jiný pozemek. „Tenhle lesík je přitom významným útočištěm nejrůznějších živočichů v jinak z velké části odlesněném a zastavěném okolí,“ popsala Morávková. Jednání s Lesy ČR ale byla podle ní komplikovaná a k dohodě došlo až před několika měsíci. „Nyní probíhá zápis do katastru,“ přiblížila.

O Opičák se přitom ochránci přírody starají už několik let a pravidelně jej dvakrát do roka uklízí, neboť někteří lesík využívají jako skládku. „Nalezli jsme zde i nebezpečný odpad jako jsou třeba ledničky či autobaterie,“ popsala Morávková. Opičák je podle ní také vhodný pro stále více oblíbené Vítání ptačího zpěvu. „Dá se zde slyšet třicet druhů ptaků,“ upřesnila.

Osud Opičáku člověk svoji činností už v minulosti silně poznamenal. V roce 1757 zde založil hrabě Eduard Clam-Gallas panskou cihelnu. Její roční produkce byla 3 miliony cihel a tašek. V roce 1902 se zde dokonce plánovalo otevření uhelného dolu, cihelna však zanikla v době krize okolo roku 1932. „Dnes její činnost připomínají jen zatopené prohlubně po vybrané hlíně a základy budov zarostlých lesem,“ popsala Morávková.

Opičák se během posledních sedmdesáti let proměnil z průmyslového centra na oázu přírody. I když zde neteče žádný potok a není ani žádný jiný vnější zdroj je zde dostatek vody. Vyhloubené tůně sycené jen dešťovou vodou slouží pro rozmnožování řady druhů obojživelníků a křoviny poskytují úkryt a hnízdiště drobnému ptactvu. „Z těch vzácnějších zdejších pravidelných obyvatel lze jmenovat například drozda kvíčalu, žluvu hajní, strakapouda velkého, občas zahnízdí i drozd cvrčala,“ přiblížila. Velmi cenný je podle ní i topol kanadský, který se v těchto končinách obvykle nevyskytuje.

Opičák se nachází mezi Ostašovskou ulicí a sportovním letištěm v liberecké čtvrti Růžodol, hned vedle útulku pro zvířata "Bobík" a budoucí stanice pro handicapované živočichy Zoologické zahrady v Liberci. Nejbližší akcí bude podzimní úklid, který se uskuteční 20. října.

Podle slov kordinátora kampaně Místo pro přírodu Jana Moravce je Opičák teprve druhým místem v republice, které koupili přímo ve městě. „Prvním byl pražský Triangl, což je jezírko s porosty na 0,2 hektarech. Zvláštností tohoto místa je, že kolem něj vedou tři různé železniční tratě,“ popsal V rámci kampaně ochránci přírody zatím koupili od roku 2003 za více než čtyři miliony korun 31 hektarů na devíti různých místech. „Řada dalších cenných lokalit však na naši pomoc teprve čeká,“ konstatoval koodinátor. Kdo chce ochráncům pomoci, může přispět na jejich účet – 9999922/0800. Bližší informace o kampani i o vykoupených lokalitách naleznete na www.mistoproprirodu.cz.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů