Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jižním Chlumu u Zlína by se měla v příštím roce rozrůst lokalita ekologických domů krytých zemí

V Jižním Chlumu u Zlína by se měla v příštím roce rozrůst lokalita ekologických domů krytých zemí

Lokalita čtyř ekologických domů krytých zemí v Jižním Chlumu u Zlína se rozrůstá. Ojedinělý projekt sídliště takzvaných pasivních staveb je modelovým centrem pro výstavbu domů s minimální spotřebou energií. 

Za rok od dostavění domy zažily i zatěžkávací zkoušku, a to letošní krutou zimu. "Jako pro spoustu jiných staveb byla i pro nás zima testovací a zjistili jsme dvě zásadní věci. Domy se chovají tak, jak jsme předpokládali, to znamená, že si dokáží nakumulovat teplo a přenést ho do zimního prostředí," uvádí předsedkyně občanského sdružení Helena Frkalová.

Ta druhá zkušenost ale nebyla tak dobrá, jako ta první. "Tepelné izolace, které máme na fasádách otevřených domů, jsou patnácticentimetrové a tam, kde je skutečně nějaká volná hrana, kolem které může proudit vzduch, tak je to ještě pořád malá tepelná izolace. Museli jsme proto přehodnotit konstrukci těchto domů, takže do té čelní fasády nebudeme dávat úplně plné nosné zdi z betonu, jako je zbytek domu, ale budeme tam dávat izolační zdivo, aby ta patnácticentimetrová vrstva tepelné izolace stačila," říká Helena Frkalová.

Občanské sdružení věří, že se jim podaří dokončit celé sídliště tak, jak si naplánovali. Letos se měl začít stavět další dům, bohužel se nakonec realizace neuskuteční. Je pro to několik důvodů. "Jednak majitel hledal nejschůdnější cestu přes dodavatele stavby a druhá věc je ten malý skluz ve smlouvách, které máme, abychom mohli poskytnout stavebníkům dotaci. Takže se začne stavět až na jaře," doplňuje předsedkyně občanského sdružení Helena Frkalová.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů