Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po slavnostním vyhlášení hlavních kategorií TV, tisk, rozhlas a outdoor na reklamním festivalu Golden Drum v Portoroži 6. října večer přibyl České republice ještě jeden stříbrný Bubínek, a to agentuře Thamesdown za spot pro Greenpeace. Reklama upozorňuje na dopad toxického znečištění na lidský organismus, především na mužské spermie. Kreativní tým Ivana Peterka a Jana Pohla se inspiroval scénou z filmu Woodyho Allena. Spot produkovala Simply Sirena a natáčel Kryštof Michal.

Společnost Sappi udělila v minulém týdnu v Bruselu při příležitosti galavečera Evropské asociace komunikačních agentur cenu za efektivní tiskovou inzerci automobilce Toyota. Toyota si cenu odnesla za pan-evropskou komunikační kampaň týkající se životního prostředí. Reklamu vytvořila agentura Coast a kampaň byla z 80 % postavena právě na tiskové inzerci. Výše rozpočtu nepřesáhla 5 mil. eur.

Slovensko-český film Jiné světy, v němž režisér Marko Škop líčí život ve východoslovenském regionu Šariš, dostal včera v Českém Krumlově Velkou cenu Ekofilmu. Ve 32. ročníku mezinárodního festivalu, který po celý týden představoval filmy o životním prostředí a přírodním a kulturním dědictví, bylo podle poroty mimořádně těžké vybrat, které snímky ocenit, protože většina filmů byla velmi kvalitní.

Ve francouzském městě Clermont Ferrand zahájil provoz nový typ tramvaje na podvozku z gumy. Podle konstruktérů lze očekávat, že se tyto ekologické typy tramvají rozšíří i do dalších zemí.
Nový typ tramvaje se nazývá Translohr a v příštím roce se objeví také v italské Padově a Číně. Podle starosty města Serge Godarda je logické, že v místě, kde působí společnost Michelin, budou tramvaje využívat gumu.
Celý projekt stál 300 milionů eur. Tramvajová síť je dlouhá 14 kilometrů a je na ní 31 stanic. Paradoxní je, že přestože byla trať včera slavnostně otevřena, provoz bude v důsledku určitých potíží během období zkoušek zahájen až za několik týdnů.
Tramvaje se ve Francii vrací do módy. Během několika týdnů by měl být slavnostně zahájen provoz i na nové tramvajové lince, která v Paříži povede po jižním obvodu a spojí tak jihovýchod a jihozápad města.

Jižní Čechy - Protipovodňová opatření na toku řeky Lužnice byla v pátek tématem jednání, které svolal jihočeský hejtman Jan Zahradník. Zúčastnili se ho starostové obcí a zástupci Povodí Vltavy, Rybářství Třeboň, občanského sdružení Voda a Stavební fakulty ČVUT v Praze. Ta představila první výsledky projektu FLAMIS, který se zabývá analýzou povodní a zmírnění jejich účinků na řece Lužnici. Obce však stále čekají na konkrétní protipovodňová opatření a jejich finanční zajištění. "Jihočeský kraj v průběhu uplynulých čtyř let poskytl obcím přes 70 milionů na 170 dílčích akcí v rámci protipovodňových opatření. Nyní zpracovává koncepční projekt protipovodňové ochrany na území kraje, který rozšířil o podprojekt, zabývající se mapováním situace na toku Lužnice. Zároveň jsme schválili předfinancování 15milionového projektu na monitorování vodních děl na toku Lužnice, který se uchází o podporu z takzvaných Norských fondů. Sdílíme s povodněmi ohrožovanými obcemi jejich znepokojení, kraj však nemá finanční zdroje na velké investiční akce v řádech sta milionů korun," řekl Zahradník.

Podle zprávy tiskové agentury Nová Čína, napouštění vody na úroveň 156 metrů do vodní nádrže Tři soutěsky na řece Jang-z´ probíhá hladce. Až do 20. hodiny včerejšího dne byla vodní hladina na úrovni 153.53 metrů nade dnem vodní nádrže, což představuje zvýšení o 1.05 metru ve srovnaní se stejným časem před 3 dny, tedy 12. října. Příslušný odpovědný činitel informoval o tom, že zpomalení zvyšování hladiny vody je výsledkem zlepšeného plánu na zásobování přehrady vodou.
Čínský státní úřad pro prevenci a ochranu před záplavami a suchem to rozhodl poté, co bylo před koncem tohoto měsíce ukončeno zásobovaní vodou na 156 metrů. Předpokládá se, že v blízkých dnech nastanou dešťové srážky, jejichž zásluhou bude dostatek vody z horního toku řeky Jang-z´. Proto je nyní třeba zpomalit proces zásobování vodou, aby se předešlo plýtvání vodou.

Nizozemská společnost Shell přijala výtky ruských vysokých úředníků na ekologický dopad svých ropných projektů Sakhalin-2. Ty jsou přitom podle analytiků součástí širší kampaně Kremlu, která si klade za cíl omezit zahraniční účast ve strategickém energetickém sektoru.
"Ačkoli se projekt setkává v oblasti životního prostředí s významnými výzvami, věříme, že všechny tyto poznámky byly zcela oprávněné," sdělil podle agentury Reuters generální ředitel společnosti Jeroen van der Veer.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů