Pátek, 26. dubna 2024

Královédvorská teplárna vyrábí energii ekologickým způsobem

Královédvorská teplárna vyrábí energii ekologickým způsobem
Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem vyrobila během září 500 MWh čisté energie spalováním biomasy. Šlo o čisté spalování biomasy, tedy ne o spoluspalování s uhlím. V září a počátkem října probíhala provozní zkouška, kdy teplárna spalovala 100 tun biomasy denně.

    „Do budoucna se však počítá denně se spalováním až 240 tun. V teplárně používáme ke spalování především rostlinné peletky ( což jsou zpracované zbytky ze sklizní obilovin a vhodných rostlin), piliny a dřevní štěpku.“ upřesňuje Ing. Jaroslav Kužel, ředitel elektrárny Poříčí, pod kterou teplárna ve Dvoře Králové nad Labem patří.

    Výroba energie z biomasy má hned několik výhod - produkce odpadů ze spalování biomasy je  téměř nulová, emise jsou výrazně nižší než u spalování fosilních paliv, obsah těžkých kovů v biomase je velmi nízký, při spalování biomasy vzniká až 6x méně odpadu.

    Plantáže energetických rostlin mohou být pěstovány i na dosud nevyužitých zemědělských půdách nebo na rekultivovaných plochách. Zanedbatelný není ani ekonomický přínos pro regionální rozvoj spočívající ve vytváření nových pracovních míst při pěstování a výrobě biomasy. Výroba a pěstování biomasy je tedy i jednou z možností jak vytvořit nová pracovní místa a zvýšit využití zemědělských ploch pro oblasti s vyšší nezaměstnaností.

    Teplárna je jedním ze zdrojů, kde ČEZ reálně počítá při výrobě energie s využitím biomasy. V objektu lze dle předpokladu takto vyrobit 7 – 10 tisíc MWh energie za rok.

    Teplárna  ve Dvoře Králové nad Labem patří k výrobním zdrojům Skupiny ČEZ. Byla vybudována počátkem padesátých let jako centrální zdroj tepla pro Dvůr Králové nad Labem a nahradila tak nevyhovující lokální zdroje v tomto městě. V současné době instalovaný teplárenský výkon  činí 115,8 MW. Ročně se prostřednictvím  parní sítě o délce 11 km dodá teplo odběratelům v celkovém objemu asi 500 TJ do 100 předávacích míst . Z tohoto objemu více než 11 % činí zásobování bytů.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů