Čtvrtek, 18. dubna 2024

Prohlídka nízkoenergetického domu

Prohlídka nízkoenergetického domu

Pracovníci Centra ekologických aktivit Sluňákov města Olomouc v několika posledních týdnech představili za velkého zájmu široké veřejnosti unikátní nízkoenergetický dům, který bude od ledna roku 2007 sloužit jako turisticko informační centrum Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a zároveň jako pobytové centrum umožňující realizaci školních programů ekologické výchovy.

Dům je ojedinělý v rámci celé České republiky. Je zahrnutý zemí, jeho střecha je pochozí a slouží jako vyhlídkový bod umožňující rozhled po 15 hektarovém vzdělávacím biocentru ve kterém se nachází. Dům je nízkoenergetický, pro vytápění používá pouze vzduch, který je upravován za pomoci rekuperace, tedy procesu při kterém je zpětně získáváno teplo z vnitřního vzduchu ve prospěch čerstvého a studeného vzduchu z okolí domu. Dům je dokonale izolován ve všech stěnách, střeše i podlaze, skleněná jižní stěna orientovaná ke slunci je třívrstevná. V případě velkých mrazů je možno přitopit vzduch i dřevěnými peletkami. Navíc lze na oteplení použít i energii ze slunce. Sluneční kolektory však zejména ohřívají teplou užitkovou vodu. Izolovaný zásobník na tuto vodu umožňuje provoz i pokud pět dnů nesvítí slunce.

Ještě důležitější než energetické úspory je vlastní technologické řešení domu, které je výrazně zaměřeno na úsporu neobnovitelných přírodních zdrojů, jako je například zemní plyn, ropa, uhlí… Ve srovnání se stejným domem, který by byl vytápěný zemním plynem, dochází na Sluňákově k úspoře těchto pokladů Země v poměru 1:40. Dům má také oddělený systém pitné a užitkové vody. Samozřejmostí je důraz na ekologický provoz, od kuchyně po třídění odpadů.

Vzdělávací biocentrum, které vzniklo z pole, již nyní obsahuje revitalizací vzniklý mokřad s rybníkem a čtyřmi tůněmi. Také v něm byly vysázeny všechny stromy s ohledem na druhovou pestrost odpovídající místním poměrům v lužních lesích. Postupným sečením se zlepšuje i kvalita lučních porostů. Do budoucna by v území měla vzniknout síť stezek a různých míst odpočinku pro příjemnou relaxaci návštěvníků v krajině. Na obchůzkových okruzích by se měli lidé zajímavou a interaktivní formou dozvídat o přírodním bohatství krajiny, kterou obývají. Ve spolupráci s Archeologickým centrem v Olomouci se plánují zastavení ukazující návštěvníkům způsoby osídlení krajiny Hané před příchodem Slovanů. Pro rodiče i děti by měly vzniknout místa pro odpočinek a hru. Je pamatováno i na umění v přírodě podobou tzv. landartu.

Takovéto dokončení biocentra je však budoucností. Vlastní nízkoenergetický dům bude po kolaudaci vybaven interiérovým nábytkem a bude prověřena funkčnost jeho technologického řešení. V prosinci by měl být dům slavnostně otevřen a od ledna roku 2007 v něm začnou programy pro veřejnost i školy. Stavba domu byla podpořena dotací ze Státního fondu životního prostředí v částce 36 milionů korun. Samotná stavba stála 66 milionů korun. Zbývající část hradilo Město Olomouc, které podporuje ekologické vzdělávání a poskytování informací již více jak deset let. Město také bude financovat interiérové vybavení a následnou činnost pro veřejnost.

Prohlídky domu určené pro regionální média se zúčastnil i hlavní architekt stavby Ondřej Hofmeister (Projektil architekti), zástupce dodavatele stavby Ing. Ladislav Janeček (ředitel IDOP Olomouc) a primátor Statutárního města Olomouce Ing. Martin Tesařík s náměstkem primátora Bc. Miroslavem Petříkem. Nejbližší možnost návštěvy domu pro zájemce z veřejnosti bude v pátek 3. listopadu v rámci Olomouckých dnů architektury a stavebnictví. Bližší informace o domu a činnosti Sluňákova se lidé mohou dozvědět na internetových stránkách Města Olomouce: www.olomoucko.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů