Úterý, 23. dubna 2024

Krupka a Žatec-Triangl a brownfield připravený společností TMT Chrudim získaly ocenění.

Krupka a Žatec-Triangl a brownfield připravený společností TMT Chrudim získaly ocenění.
Jména renomovaných společností, která se objevila před nedávnem v souvislosti se zájmem investovat v České republice a hlavně zaměstnat tisíce nových pracovníků, se zřejmě značnou měrou zasloužila o to, že v soutěži o společensky nejpřínosnější průmyslovou zónu zvítězil Triangl u Žatce. Přitom donedávna byla tato lokalita spíš problémem, nedařilo se najít dost zájemců, kteří by zde chtěli umístit závod. Pokud se nyní naplní všechny dosavadní přísliby investorů, mělo by v průmyslové zóně vzniknout až dvanáct tisíc pracovních příležitostí.

Nejlepší zóny vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest minulý týden, letos už pošesté.

ASIE V TRIANGLU. Jedním z nejvýznamnějších investorů v ústeckém regionu by se měla stát pobočka japonské IPS Alpha Technology (sdružuje firmy Hitachi, Panasonic a Toshiba), která slibuje vytvořit v žatecké zóně Triangl 2000 nových míst ve výrobě LCD obrazovek. Také sama firma Hitachi chce v Žatci montovat televizory a zaměstnat podobný počet lidí. Obě společnosti chtějí spustit výrobu v polovině příštího roku.

Hovoří se o tom, že též Panasonic hledá v Česku místo, kde by montoval finální produkty; zatím ale není nic jisté. Agentura na podporu investic ale bez bližších podrobností slibuje, že přivede do Trianglu i další investory. O ČR mají společnosti z oblasti spotřební elektroniky (zejména počítačů, televizorů a mobilů) stále velký zájem. Jde zejména o firmy z jihovýchodní Asie, jak potvrdil Ekonomu Jaromír Černík ze zastoupení CzechInvestu v Hongkongu (viz Ekonom č. 41/2006), který v této souvislosti zmínil i tchajwanskou BenQ, s níž by chtěl jednat.

PRIVÁTNÍ KRUPKA. Také druhá oceněná zóna - v Krupce - se nachází na severu Čech. Stala se průmyslovou zónou s největším ekonomickým přínosem. V těchto dnech by zde měla začít stavět nové logistické centrum Toyota. Krupka u Teplic je soukromou zónou; připravila ji liberecká společnost Investorsko inženýrská. Podle dostupných informací tam společnosti proinvestovaly už 7,6 miliardy korun. "Ústecko patří ke krajům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v České republice. Fakt, že oceněné zóny Krupka i Žatec-Triangl se nacházejí v tomto regionu, svědčí o aktivním přístupu odpovědných autorit k otázce zaměstnanosti a rozvoje kraje. Věřím, že tyto dva příklady poslouží za vzor i v ostatních českých regionech," řekl při příležitosti ocenění nejlepších zón předseda řídícího výboru Sdružení pro zahraniční investice Martin Slabý.

KOLIK ZATÍM? Během posledních osmi let (vláda podporuje přípravu zón na základě speciálních programů od roku 1998) stát investoval do přípravy skoro stovky průmyslových zón přes 5,6 miliardy korun. Podle informací MPO připadá na každý hektar investičně připraveného (a podpořeného) území 23 již vytvořených pracovních míst a na každou státem vynaloženou korunu investují přicházející podniky jeden dolar. Další pracovní příležitosti a investice vznikají u subdodavatelů. V poslední době se ale stále víc podporují i tzv. brownfieldy, tedy území, která byla již dříve využívána k průmyslové výrobě a nyní jsou nevyužitá, protože se potýkají například se starými ekologickými zátěžemi. Při oceňování průmyslových zón byl také vyhlášen brownfield roku 2005 - stal se jím projekt rekonstrukce bývalého cukrovaru.

CzechInvest uvádí, že v průmyslových zónách podpořených státem vytvořili investoři zatím přes 50 tisíc pracovních míst. Dobře připravené lokality mohou být také jedním z důvodů, proč je ČR v lákání investic stále velmi úspěšná, i když na druhé straně je pravda, že vyspělejší investice (strategické služby, výzkum a vývoj apod.), o které Česko v poslední době usiluje, většinou žádné průmyslové parky nepotřebují.

AUTOR: LIBUŠE BAUTZOVÁ

OCENĚNÍ ZA ROK 2005

Průmyslová zóna s největším ekonomickým přínosem

1. Průmyslová zóna Krupka

2. Severní průmyslová zóna Písek-Čížovská

3. Průmyslový park Cheb

Průmyslová zóna s největším společenským přínosem

1. Průmyslová zóna Žatec-Triangl

2. Průmyslová zóna Ostrava-Hrabová

3. Průmyslová zóna Kadaň-Královský vrch

Brownfield roku

1. TMT Chrudim (rekonstrukce objektu bývalého cukrovaru)

2. Orlické kasárny Žamberk (revitalizace rozsáhlého území)

3. Fides Bruntál (rekonstrukce objektu)
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů