Sobota, 20. dubna 2024

Kandidáti dávají přednost průmyslu před Naturou 2000

Kandidáti dávají přednost průmyslu před Naturou 2000

OSTRAVA – Většina lídrů (1) kandidátek v Dolní Lutyni, Bohumíně a Orlové dává přednost výstavbě průmyslové zóny před vyhlášením ptačí oblasti Natura 2000 v tzv. „velké variantě“. Vyplynulo to z předvolební ankety (2), kterou mezi politiky (3) provedlo sdružení Arnika. „Původní velká varianta (ptačí oblasti, pozn. Arniky) neumožňuje vznik průmyslové zóny Dolní Lutyně. Pozdější varianta pak umožňuje jak vznik ptačí zóny, tak průmyslové zóny. Ekonomický rozvoj oblasti je nutno sladit s ochranou životního prostředí,“ uvedla Jana Gavlasová za  ČSSD v Dolní Lutyni.  Pro schválení ptačí oblasti v rozsahu navrženém odborníky podle kritérií EU je pouze lídr kandidátky ODS a Strany zelených v Orlové.

Nevyhlášení ptačí oblasti Natury 2000 přitom znamená porušení směrnice o ochraně volně žijících ptáků. České republice za to hrozí sankce, které mohou dosáhnout až sta tisíc EUR denně. Evropská komise již Českou republiku vyzvala k oficiálnímu vysvětlení. Ministerstvo životního prostředí proto připravilo „redukovanou“ variantu ptačí oblasti, která nepřekáží průmyslovým zájmům, a hodlá ji znovu předložit k jednání vlády. Oblast je však téměř o polovinu menší, než jak měla vypadat podle odborných ornitologických kritérií.

„Směrnice EU  na ochranu volně žijících ptáků hovoří jasně: Při vyhlašování oblastí Natury 2000 nesmějí brát členské státy v potaz ekonomické zájmy. Vyjádření kandidátů do obecních zastupitelstev svědčí buď o naprosté neznalosti evropské legislativy nebo o předem deklarovaném záměru tuto legislativu ignorovat. Jinak si výsledek předvolební ankety vysvětlit nelze,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Arnika dnes zveřejnila odpovědi lídrů  kandidátek jednotlivých politických stran usilujících o přízeň voličů v nadcházejících komunálních volbách v Dolní Lutyni, Bohumíně a Orlové, neboť jich se ptačí oblast a  plánovaná průmyslová zóna dotýká nejvíce. Ankety se zúčastnili lídři politického hnutí Nezávislí a ČSSD za Dolní Lutyni, Nezávislí v Bohumíně a lídři stran ČSSD, Nezávislí, ODS, Strana zelených a Konzervativní strana  v Orlové. Do ankety se nezapojilo Hnutí za práva občanů v Orlové a SNK – ED tamtéž. Lídři ostatních stran  na naši anketu nijak nereagovali.

V některých případech zaslali své vyjádření také kandidáti na dalších pozicích kandidátních listin. Jejich odpovědi Vám v případě zájmu můžeme zaslat e-mailem.

tisková zpráva centra pro podporu občanů sdružení arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů