Čtvrtek, 28. března 2024

Energetický impuls: Evropa přestane plýtvat

Energetický impuls: Evropa přestane plýtvat

České ekologické organizace uvítaly dnes oznámený plán Evropské komise [1], která navrhuje do roku 2020 snížit spotřebu energie v zemích unie o pětinu [2]. Ale takzvaný Akční plán pro energetickou efektivnost [3] navrhuje pouze málo konkrétní legislativy, jež jeho splnění zajistí, varují Greenpeace a Hnutí DUHA.

Moderní, efektivní technologie zároveň posunou evropskou ekonomiku dopředu a budou impulsem pro silnější konkurenceschopnost na globálních trzích, řekly obě organizace.

Plán zdůrazňuje deset prioritních oblastí. Podle ekologických organizací by se zvláštní pozornosti mělo dostat energetickým standardům nejrůznějšího zboží – televizorů, počítačů, domů či aut. Legislativa musí po dodavatelích požadovat, aby snížili energetickou náročnost, a ušetřili tak zákazníkům peněženky. Zároveň by měla zaručit přehledné značkování, které spotřebitelům pomůže snadno rozlišit energetickou náročnost různých výrobků na trhu.

Slabým místem Akčního plánu je podle Hnutí DUHA a Greenpeace doprava – odvětví, které se na konečné spotřebě energie v EU podílí více než 30 procenty. Plán se prakticky nezabývá přepravou zboží, jen okrajově zmiňuje opatření na podporu veřejné dopravy a neobsahuje kroky, jež by podpořily přesun ze silnic na železnice.

Navíc Evropská komise odsouvá revizi klíčové směrnice o energetické účinnosti budov až na rok 2009. Její současné znění je přitom naprosto nedostatečné.

Česká republika patří k zemím s vysokou energetickou náročností. Na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje bezmála dvakrát více energie než patnáct starých států EU.

Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:

„Evropská a obzvláště česká ekonomika za sebou táhne vysokou energetickou náročnost jako drahé a špinavé závaží. Rozhýbání efektivních technologií a inovací nejenže srazí znečištění z energetiky či aut, ale zároveň modernizuje průmysl a posílí konkurenceschopnost. Klesne také závislost na dovozu ropy nebo plynu. Důležitá je hlavně konkrétní legislativa, která každému umožní vybrat si v obchodech vysoce účinné spotřebiče, jež šetří energii, čistý vzduch i peněženku.“

Jan Piňos, ředitel kampaní Greenpeace, řekl:

„Je neuvěřitelné, že sedmnáct let po listopadu stále patříme k energetickým dinosaurům Evropy. Energetická náročnost naší ekonomiky se snížila jen nepatrně, a to nikoli promyšlenými kroky, ale bankrotem některých podniků těžkého průmyslu. Zatímco technologie využívající obnovitelné zdroje energie se konečně začaly rozvíjet, nejpotřebnější sektor energetiky – což jsou úsporné  technologie – zůstává stále spící Růženkou.“

Kontakt:             Jan Piňos, Greenpeace, telefon 720 552 888, email jan.pinos@cz.greenpeace.org

Karel Dolejší, Greenpeace, telefon 606 175 602, email karel.dolejsi@cz.greenpeace.org

Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů