Pátek, 19. dubna 2024

Skládky jsou nebezpečné

Skládky jsou nebezpečné
Českolipsko - Nelegální skládky nejen hyzdí životní prostředí, ale jsou také potenciálním nebezpečím, pokud dojde k jejich požáru. Na Českolipsku je takových skládek hned několik.
Město Česká Lípa se vždy snaží kontaktovat vlastníka pozemku. Pokud dojde k ohrožení životního prostředí, jedná město s majitelem pozemku, na kterém se skládka nachází a společně hledají řešení situace. Zavedením poplatku za komunální odpady došlo ke snížení počtu černých skládek. Každý občan by měl platit částku, kterou stanovuje vyhláška města. V České Lípě je to 492 korun ročně za trvale bydlící osobu. Občané si tím podle radnice uvědomují, že odpad produkují a jsou ve svém jednání vůči životnímu prostředí ohleduplnější.
" Pokud vznikne černá skládka na pozemku města a není známo, kdo ji založil, pak zajišťuje úklid samotné město," vyjádřila se k tématu černých skládek tisková mluvčí Městského úřadu Česká Lípa, Kateřina Amrichová. V rozpočtu města se na úklid nelegálních skládek vyčlenila částka 110 tisíc korun. Je-li možno zjistit osobu, která odpady odložila, zahájí s ní městský úřad správní řízení. "Pokud se odpad nachází na pozemku fyzické osoby, postupuje se podle přestupkového zákona. V případě, že se neví, kdo pozemek, na kterém se skládka nachází, vlastní, postupuje se podle zákona o obcích," dodala Kateřina Amrichová. Skládky v lesích jsou samostatnou kapitolou. O ně se postarají Lesy ČR a Městské lesy Česká Lípa.
V okolí Mimoně se tento problém vyvíjí. Mnozí občané tvrdí, že odpad neprodukují nebo to, co mají, většinou spálí. Lidé z okolí Mimoně si však stěžují na narůstající počet černých skládek.
Své o skládkách vědí i hasiči, kteří často musejí zasahovat u jejich požárů. Jako příklad uvádíme nedávný požár starých pneumatik v bunkru v prostoru bývalého letiště u Mimoně. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů, kteří použili hasící pěnu. Na místo se ovšem museli opět vrátit, protože se ukázalo, že oheň neuhasili zcela, a tak požářiště pokryli souvislou metrovou vrstvou středně těžké hasicí pěny. Na místě pak ještě do půlnoci hlídkovali příslušníci hasičského sboru z Mimoně. K dalšímu požáru došlo poblíž Žizníkova. "Hořela stará sedací souprava a televizor. Na místě opět zasahovalo pět hasičských jednotek," řekl operační důstojník českolipských hasičů.
Lenka Jarolímková
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů