Pátek, 29. března 2024

Plzeňský kraj posiluje pozici v třídění odpadů, v ČR zatím vede

Plzeňský kraj posiluje pozici v třídění odpadů, v ČR zatím vede

Plzeň - Každý z více než 550 000 obyvatel Plzeňského kraje by měl letos vytřídit 34 kilogramů odpadu, což by bylo o dva kilogramy více než loni. Oproti očekávanému celorepublikovému průměru by to bylo téměř o 7,5 kilogramu více. ČTK to řekl Luděk Königsmark, regionální zástupce firmy EKO-KOM, která v Česku řídí a vlastní systém třídění odpadu.

Za první pololetí předstihlo všech sedm okresů plzeňského regionu dosud trvale vedoucí Prahu. Za celý rok podle ekologů Praha zřejmě opět zvítězí.

"Loni vytřídil každý občan Plzeňského kraje necelých 32 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů bez kovů," řekl Václav Maršík z EKO-KOM. Oproti Česku to bylo o osm kilogramů více. O rok dříve byl průměr výtěžnosti v regionu 27 a v celé republice 21 kilogramů.

Podle současného vývoje se letos očekává největší výtěžnost u papíru -- 15,5 kilogramu na hlavu, o 3,5 kilogramu více, než je plán v celé zemi. "Tato čísla vycházejí ze dvou čtvrtletí," vysvětlil Königsmark. Barevného skla vytřídí lidé v kraji 10,3 kilogramu, v celé ČR by to mělo být o tři kilogramy méně. U plastů by se mělo Plzeňsko dostat na 7,7 kilogramu, ČR očekává 5,5 kg na hlavu.

"Loni měl také největší výtěžnost v kraji papír -- 14,8 kg na hlavu, o 3,4 kilogramu více než v celé ČR," řekl Maršík. Barevného skla vytřídili lidé v kraji 9,3 kg, v celé ČR to bylo 6,5 kilogramu. Na třetím místě skončily v regionu plasty se 7,5 kilogramu, v republice to bylo nad 5,1 kg/obyvatele.

"Pořadí nejlepších okresů za letošní první pololetí bylo Klatovsko, Domažlicko a jih Plzeňska," řekl Maršík. V loňském roce se umístilo na první příčce Domažlicko, druhé Rokycansko a třetí krajské město Plzeň. V roce 2004 bylo pořadí Tachovsko, Plzeň a na třetím místě Plzeň-jih.

V loňském roce vzrostl v celém kraji meziročně počet kontejnerů na třídění odpad o 1200, za letošní pololetí se zvýšil o necelých 900. 

Váckav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů