Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EK navrhuje ekologickou strategii na ochranu Středozemního moře - Má jít o dlouhodobou strategii na jeho čištění a ochranu. Tento unikátní ekosystém upadá a tlaky na prostředí jako emise a výstavba narůstají. Klíčovými snahami strategie jsou snížení úrovně emisí v regionu, podpora udržitelného využívání moře a jeho pobřeží, podněty sousedním zemím ke kooperaci v ekologických záležitostech, pomoc partnerským zemím v rozvoji efektivních institucí a politik na podporu prostředí, zahrnutí národních vlád a veřejnosti v ekologickém rozhodování, jež je ovlivňuje. Strategie navrhuje časový plán akcí pro první fázi do roku 2013.

Logistická společnost Wincanton podepsala smlouvu s výrobcem počítačů a kancelářské techniky Hewlett-Packard o sběru použitých a starších výrobků této značky s jejich přepravou zpět do výrobních závodů HP v Německu.
Dodavatelský řetězec se dá zjednodušeně charakterizovat jako dvousměrný tok výrobků, služeb a informací mezi výrobci, finálními výrobci, prodejci a zákazníky. Poprvé v ČR však nyní Wincanton zajišťuje logistiku výrobků "v obráceném směru". Zákazníci mají přímou smlouvu s HP o tom, že svá stará zařízení mohou prostřednictvím Wincantonu odevzdat výrobci zpět. Stačí, když je dopraví do jeho skladu v Kralupech nad Vltavou. Z Kralup jsou odvážena do logistického centra Wincantonu v Chemnitzu, odkud jsou dále distribuována do provozů HP v Německu k ekologické likvidaci nebo recyklaci. Počty vracených výrobků dosti rychle narůstají, většinou jde zatím o notebooky a monitory. Požadavky na šetrnou recyklaci vysloužilých elektronických přístrojů jsou stále naléhavější, HP se s Wincantonem stávají ve střední a východní Evropě průkopníkem řešení, které šetří životní prostředí.

Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky, bude jednat od 9:00 hodin v Senátu. Kromě jiného bude jedním z hlavních bodů programu jednání bod "Právní a legislativní situace při řešení likvidace nebezpečných odpadů na příkladu případu Libčany - petice". Přizváni jsou zástupci Ministerstva životního prostředí ČR, zástupce Ministerstva vnitra ČR, zástupce Ministerstva financí ČR, zástupce petičního výboru - Libčany a další.

V minulých dnech byly oceněny vítězné projekty v soutěži Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR, vyhlašované Nadací Partnerství. Letos soutěžilo 22 projektů, 16 v kategorii město a 6 v kategorii obec. Cílem soutěže je zviditelnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v ČR a inspirovat další obce k jejich následování. Města a obce mohly do soutěže přihlásit projekty, které byly realizovány během posledních pěti let, a v jejichž důsledku došlo ke zlepšení životního prostředí a bezpečnosti silničního provozu zejména s ohledem na jeho nejzranitelnější účastníky - chodce a cyklisty. Nejlepší soutěžní projekty byly oceněny finanční prémií a zvláštní cenou časopisu Moderní Obec. Blíže - www.doprava21.ecn.cz.

Společnost Třinecké železárny investuje v letech 2006 až 2011 do ekologie 1,4 miliardy korun. Podnik se zaměří na investice, které by měly snížit emise do ovzduší. Polovina z plánovaných ekologických investic bude přitom směřovat na rekonstrukci odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny. Třinecké železárny za posledních deset let investovaly do ochrany životního prostředí zhruba čtyři miliardy korun. K nejvýznamnějším ekologickým akcím posledních let patřilo například odsíření koksárenského plynu za více než půl miliardy korun, bezmála stejnou částku si vyžádala rekonstrukce chemických provozů na koksovně.

V zářijové minianketě Q magazínu jsme se vás ptali, jestli byste akceptovali vyšší ceny pohonných hmot, pokud by byla obohacené o biolátky a tedy i šetrnější k životnímu prostředí. Ze 150 respondentů však jen 8 % (12 lidí) odpovědělo, že by byli rozhodně pro. Sami sebou si nebyli úplně jisti ti, kdo zaškrtli odpověď „spíše ano“, a těch bylo pouze 31 (téměř 21 %).
Pětašedesát z vás jsme asi otázkou notně nadzvedli, protože si vybrali rozhodné ne, k záporné odpovědi (formulované „spíše ne!) se přiklonilo dalších 41 respondentů, což dohromady představuje přes 71 % účastníků ankety. I když se nabízí konstatování, že - soudě podle výsledků ankety – nedělá většině z dotázaných problém žít na úkor budoucích generací, nelze se nejspíš moc divit: i tak jsou ceny pohonných hmot v českých krajích nad rámec obsahu peněženek mnohých z nás.

Evropská unie se dohodla na nových předpisech upravující množství pevných mikročástic vypouštěných do ovzduší. Toto znečištění má na svědomí každá rok tisíce úmrtí. Částice pronikají do plic a ohrožují tak zdraví obyvatel. Směrnice z roku 2005 omezuje emise pevných částic do 2,5 mikronu v průměru, které produkují průmyslové závody, dieselové motory i domácnosti při topení. Do roku 2015 se budou muset členské státy dostat pod úroveň koncentrace 25 mikrogramů prachových částic na metr krychlový. Je to pořád víc, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.

Zástupce šéfa čínského státního generálního úřadu pro ochranu životního prostředí Zhang Lijun dnes v Pekingu uvedl, že v zájmu zajištění kvality ovzduší během Pekingské olympiády roku 2008, tento úřad zorganizoval provincie, oblasti a města kolem Pekingu, aby vytvořily skupinu pro zajištění a koordinaci kvality ovzduší při Olympiádě, aby našly novou cestu společné regulace vzdušného znečištění mezi oblastmi.
Na zasedání Zhang Jun téhož dne uvedl, že prevence a regulace vzdušného znečištění potřebují koordinaci mezi oblastmi, tento úřad hledá založení systému společné prevence a kontroly proti znečištění mezi oblastmi, včetně systému kontroly a řízení zdroje znečištění, oznámení dat a emisích, údajů o kontrole vzduchu atd..
V současnosti se v Pekingu provádí studijní projekt pro vzdušné znečištění v Pekingu a v okolních oblastech, tj. prostřednictvím průzkumu, analýzy budou předložena opatření, která zajistí kvalitu ovzduší během Olympiády.
 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů