Čtvrtek, 28. března 2024

Škola má na dosah prestižní ocenění

Škola má na dosah prestižní ocenění
Zlín - O prestižní ocenění Ekoškola se uchází Základní škola Nová cesta ve Štípě. Když ho získá, bude první vzdělávací institucí s tímto titulem na Zlínsku.
"Naše škola se zaměřuje na ekologickou výchovu už čtyři roky. S projektem Ekoškola jsme začali koketovat letos v únoru. S dětmi jsme vytvořili plán, jak školu více ekologizovat," uvedl učitel Lubomír Klátil s tím, že minulý týden už nic nebránilo tomu oficiální žádost o titul poslat. "Brzy ve škole proběhne audit, a pokud bude vše v pořádku, dozvíme se, kdy ocenění získáme," dodal Klátil.
V rámci programu Ekoškola chce ZŠ ve Štípě například pořídit drtičku odpadu do školní kuchyně nebo bezdotykové splachovače na WC. Už nyní se učitelé i žáci snaží nikde zbytečně nesvítit, neplýtvat vodou a nepřetápět místnosti. Ve třídách se třídí odpad. Žáci používají i sešity z recyklovaného papíru. K ekologické výchově žáků slouží ekostanice, jezírko s obojživelníky nebo nově zbudovaná ekoučebna.
V České republice je prozatím patnáct Ekoškol. Ocenění jim uděluje prostřednictvím pražského sdružení Tereza mezinárodní Nadace pro environmentální výchovu (FEE). Titul má platnost dva roky.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů