Pátek, 29. března 2024

Centrum Veronica v Hostětíně už je připraveno na první hosty

Centrum Veronica v Hostětíně už je připraveno na první hosty

Sedm měsíců trvala výstavba pasivního domu, který při svém provozu šetří 90 % obvyklých energetických nákladů, v Hostětíně v Bílých Karpatech. Včera tak mohla být tato u nás unikátní stavba – pobytové středisko environmentálního vzdělávání Centrum Veronica Hostětín slavnostně otevřeno. Přestřižením slavnostní pásky provoz symbolicky zahájili ředitelka Centra Jana Tesařová, náměstek hejtmana Zlínského kraje Vojtěch Jurčík, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar a předseda ZO ČSOP Veronica, tedy investora stavby [1], Antonín Buček.

„Centrum bude velkou pomocí ekologickému vzdělávání ve Zlínském kraji, ekologickému stavitelství v celé republice, ale také rozvoji celého zdejšího regionu a pomůže také Hostětínu. Ze všech těchto důvodů je nesmírně dobře, že tu stavbu otevíráme,” řekl při slavnostním otevření Jakub Kašpar.

„V Hostětíně jsme postavili modelový dům. Příklad pasivní stavby, která spotřebovává jen desetinu obvykle potřebné energie na svůj provoz a přitom jsme se snažili o to, aby stavba, i když je u nás zatím ojedinělá, byla napodobitelná. Aby se tu další mohli inspirovat a napodobit náš příklad,” říká Yvona Gaillyová, vůdčí osobnost celého projektu. V Hostětíně vzniklo středisko, které má seminární kapacitu pro 50 účastníků a navíc disponuje ubytováním pro 25 lidí. Skrývá navíc kancelář a zázemí pro zaměstnance. Doplňuje tak celou sérií projektů, díky kterým se malá bělokarpatská obec Hostětín stala známou po celé Evropě – moštárnu, zpracovávající regionální ovoce v biokvalitě, kořenovou čistírnu odpadních vod, tradiční sušírnu jablečných a hruškových křížal, či obecní výtopnu na biomasu.

„Zcela záměrně jsme při stavbě použili celou řadu materiálů, které se vzájemně doplňují a tvoří kompaktní celek – beton, cihly, nepálenou hlínu i třeba slámu,” doplňuje rakouský architekt a tvůrce projektu Georg Reinberg. Vytápění zajišťuje odcházející vzduch v systému řízeného větrání, v budově jsou nainstalována speciální okna se zcela mininimálními tepelnými ztrátami, izolace zajišťují balíky slámy, minerální vata a modřínové obložení. Vnitřní omítky jsou z nepálené hlíny.

První akcí v novém centru bude návštěva 45 starostů ze Slovenska, kteří se přijedou seznámit s novými trendy a zkušenostmi ve využívání obnovitelných zdrojů energie. „Připravujeme také sérii seminářů o praktickém ovocnářství, kurzy řemesel, semináře o ekologickém stavění, obnovitelných zdrojích energie a podobně. Centrum bude sloužit také při tradičních Slavnostech jablek,” říká o svých nejaktuálnějších plánech ředitelka Centra Veronica Jana Tesařová.

Fotografie Centra a slavnostního otevření najdete u této tiskové zprávy na www stránkách MŽP.

Poznámky:

[1] Investorem Centra Veronica Hostětín je ZO ČSOP Veronica Brno. Jejími klíčovými partnery jsou Nadace Partnerství a Nadace Veronica. Projekt spolufinancovala Evropská unie v rámci podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj za pomoci Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi klíčovými finančními partnery nechyběl Státní fond životního prostředí, program zahraniční spolupráce nizozemského království Matra a řada soukromých donorů – společnosti Českomoravský cement, Philips ČR, Nadace Toyota Environmental Activities Grant Program a Lesy ČR. Přispěl také Zlínský kraj.

Další informace:

www.hostetin.org

www.veronica.cz

www.tradicebk.cz

www.nadacepartnerstvi.cz

www.nadace.veronica.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů