Sobota, 20. dubna 2024

Třinecké železárny za šest let investují do ekologie 1,4 mld. Kč

Třinecké železárny za šest let investují do ekologie 1,4 mld. Kč

TŘINEC - Společnost Třinecké železárny investuje v letech 2006 až 2011 do ekologie 1,4 miliardy korun. Podnik se zaměří na investice, které by měly snížit emise do ovzduší. Polovina z plánovaných ekologických investic bude přitom směřovat na rekonstrukci odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny, dalších 100 milionů například půjde na odprášení spalin, řekla mluvčí firmy Dušana Chreneková.

Připomněla, že Třinecké železárny za posledních deset let investovaly do ochrany životního prostředí zhruba čtyři miliardy korun. K nejvýznamnějším ekologickým akcím posledních let patřilo například odsíření koksárenského plynu za více než půl miliardy korun, bezmála stejnou částku si vyžádala rekonstrukce chemických provozů na koksovně.

Třinecká firma, která vyrábí ročně kolem 2,4 milionu tun oceli, v posledních letech každý rok vydává na investice téměř 1,5 miliardy korun. Podstatná část těchto finančních prostředků směřuje právě do ekologických projektů. Firma uvedla, že při výrobě jedné tuny oceli vyprodukuje zhruba stejně velké množství CO2, zatímco výrobci oceli podle Mezinárodního institutu železa a oceli IISI (International Iron and Steel Institute) vyprodukovali v roce 2005 na jednu tunu oceli průměrně 1,7 tuny CO2.

A.s. Třinecké železárny vyrábí například válcovaný drát, kolejnice, profily, betonářskou ocel a hutní polotovary, které exportuje do více než 50 zemí celého světa. Loni podnik se zhruba 5000 zaměstnanci vydělal dvě miliardy korun čistého zisku. Tržby dosáhly 30,826 miliardy korun. Majoritním vlastníkem Třineckých železáren je a.s. Moravia Steel, ve které má největší podíl podnikatel Tomáš Chrenek.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů