Čtvrtek, 28. března 2024

Test Zelené domácnosti: nejlépe pere Frosch a Qalt Excel

Test Zelené domácnosti: nejlépe pere Frosch a Qalt Excel

PRAHA (BEZK) – Test ekologické poradny Zelená domácnost ukázal, že z pracích prostředků, které se profilují jako šetrné k životnímu prostředí, nejlépe pere tekutý prací prostředek Frosch a prací prášek Qalt Excel. Zároveň bylo zjištěno, že všechny testované prášky jsou biologicky rozložitelné. Zprávu o výsledcích testu včetně popisu postupu a grafického znázornění výsledků naleznete na adrese www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=1930037.

„Naše čtenářky a čtenáři se nás často ptali, který z malé rodiny eko prostředků je lepší. Proto jsme vytipovali 15 pracích prostředků a ty jsme podrobili testu prací účinnosti a biologické rozložitelnosti,“ říká Martin Mach, který vede ekoporadnu Zelená domácnost. Proč i prací účinnost? „Vyrábět, převážet, kupovat a používat prací prostředek, který nepere, nemá smysl, jen to zbytečně zatěžuje životní prostředí. Prací účinnost jistě také je ekologické kritérium,“ tvrdí Martin Mach. „Placebo totiž na špínu navíc nepomáhá.“

Pět pracích prostředků patří svou prací účinností mezi kvalitní prací prostředky, tři jsou průměrné, čtyři perou podprůměrně a tři prostředky se ukázaly jako velmi slabé. Test biologické rozložitelnosti  rozdělil prací prostředky do tří kvalitativních skupin: na prostředky snadno rozložitelné do 7 dnů, snadno rozložitelné do 28 dnů a na rozložitelné.

„Výsledky testu jsou pozitivní v tom, že žádný prostředek není zásadně problematický co do biologické rozložitelnosti. Pět prostředků pere kvalitně a je mezi nimi i jeden prostředek s ekoznačkou Ekologicky šetrný výrobek (1). Smutné ale je, že téměř polovina testovaných prostředků pere podprůměrně nebo velmi slabě,“ říká Martin Mach. Tabulku s výsledky naleznete na této adrese: www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=1930037

Celkové vítěze má test hned dva. Tekutý univerzální prostředek Frosch měl stejnou prací účinnost a podobnou biologickou rozložitelnost jako prášek Qalt Excel. Qalt Excel má navíc ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek a je to český výrobek.

Výběrové řízení na provedení testu vyhrála laboratoř  Zkušebního ústavu lehkého průmyslu Praha (ZÚLP). Zkušební ústav vypracoval testy prací účinnosti, biologickou rozložitelnost pro ZÚLP vypracoval Ústav technologie vody a prostředí Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Laboratoře dostaly k testu anonymní vzorky, které připravila firma CSlab. „Chtěli jsme tak předejít případnému zpochybnění výsledků kvůli zaujatosti nebo protěžování konkrétní značky,“ říká Martin Mach. Jenom u prostředku Permon firmy Missiva nebylo možné anonymitu zaručit, protože jde o přípravek, který se skládá z několika ingrediencí, které musely být pro test dodány zvlášť.

Poznámka pro editory a novináře:

V případě zájmu o ilustrační fotografie vítězů testu či fotografie z prostředí laboratoře VŠCHT Praha se obraťte na mail: zelena.domacnost@ekolist.cz. Fotografie jsou při uvedení kreditu zdarma.

Přetisknutí zprávy  www.ekolist.cz je po předchozí dohodě s redakcí EkoListu možné zdarma. V případě zájmu se obraťte na mail: zelena.domacnost@ekolist.cz.

(1) Certifikát Ekologicky šetrný výrobek je garantován Ministerstvem životního prostředí a označuje výrobky, které jsou na základě definovaných parametrů označeny jako šetrné k životnímu prostředí. Více viz www.ekoznacka.cz.

Občanské sdružení BEZK (www.bezk.ecn.cz) se věnuje šíření informací o životním prostředí. K tomu slouží tištěný měsíčník EkoList (www.ekolist.cz/ekolist.stm) a internetový deník EkoList po drátě (www.ekolist.cz). V rámci obou těchto periodik vznikla i ekologická poradna Zelená domácnost (zeldom.ekolist.cz), která se snaží přinášet informace o tom, co může obyčejný člověk dělat pro životní prostředí.

BEZK, Malířská 6, 170 00 Praha 7, ič: 45251461, tel: 233 381 546

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů