Středa, 24. dubna 2024

V Lese Zelené energie vyroste téměř tisíc stromků

V Lese Zelené energie vyroste téměř tisíc stromků
FRÝDŠTEJN - Zástupci energetické Skupiny ČEZ a Společnosti přátel přírody zahájili výsadbu 961 stromečků do Lesa Zelené energie. Počet stromků odpovídá počtu zákazníků z celé ČR, kteří jsou v letošním roce odběrateli Zelené energie Skupiny ČEZ.

„Nabídka Zelené energie je jednou z řady aktivit ekologického programu Skupiny ČEZ. Cílem Zelené energie je motivovat zákazníky k ekologickému přístupu a podpoře využívání obnovitelných energetických zdrojů,“ uvedl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Symbolickým darem Skupiny ČEZ za to, že se zákazník stal odběratelem Zelené energie, je strom vysazený v Lese Zelené energie. Za každého odběratele Zelené energie vysadí Skupina ČEZ vždy jeden stromeček.

„V Lese Zelené energie budou vysazovány především buky, javory, jasany a jedle. Pro zvýšení pestrosti však použijeme i další dřeviny, jako jilm nebo třešeň,“ vysvětlil předseda Společnosti přátel přírody Jan Korytář, jehož organizace je odborným garantem a správcem Lesa Zelené energie.

Smíšený les, který respektuje přírodní zákonitosti, je pro krajinu lepší alternativou, než pouze smrkové porosty. Les Zelené energie se nachází v pojizerské krajině na Jablonecku.

Pozemek, na kterém dosud planě rostly mladé smrčky a břízy, je oplocen, aby vysázené stromky byly chráněny před zvěří.

Produkt „Zelená energie“ zahrnuje elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ, mezi kterými představují nejdůležitější část vodní elektrárny a elektrárny spoluspalující biomasu. Ve výrobním portfoliu Skupiny ČEZ jsou také větrné elektrárny a solární elektrárna. Součástí produktu je i elektřina z obnovitelných zdrojů získaná nákupem od nezávislých výrobců působících v některém z regionů Skupiny ČEZ.

Produkt Zelená energie mohou využít zákazníci – firmy i domácnosti – v celé ČR. Za odběr Zelené energie hradí zákazníci nad rámec běžné ceny elektřiny jen symbolický příspěvek 10 haléřů za 1 kWh.

„Tento ´zelený desetník´ bude použit výhradně k další podpoře obnovitelných zdrojů,“ uvedl Svoboda. Rozdělování těchto prostředků získaných prodejem Zelené energie má na starosti „Rada Zelené energie“ – nezávislý poradní orgán, složený ze známých a důvěryhodných osobností. Peníze jsou určeny na vzdělávání, výzkum a osvětu v oblasti obnovitelných zdrojů, ale také školám, obcím a neziskovým organizacím na výstavbu obnovitelných zdrojů. Zájemci o finanční příspěvek z prostředků získaných letos prodejem Zelené energie mohou své žádosti Radě podávat do konce roku.

Zákazníci Skupiny ČEZ letos odeberou zhruba 40 GWh Zelené energie. Ve srovnání s rokem 2005 se tak množství odebrané Zelené energie zvýšilo osmkrát. Mezi odběratele Zelené energie patří například Město Horažďovice, Západočeské muzeum v Plzni, Telefónica O2 Czech Republic, a.s., a další. Při roční spotřebě, která u běžné domácností činí zhruba 2 – 3 tisíce kWh, představuje navýšení za odběr Zelené energie částku zhruba 200 – 300 Kč ročně, tedy asi 17 – 25 Kč měsíčně.

S rozvojem využívání obnovitelných zdrojů počítá Skupina ČEZ i v dalším období. V následujících 15 letech má ČEZ připraveno až 30 miliard korun na investice do projektů v této oblasti. Z toho zhruba 20 miliard korun přijde na výstavbu nových větrných elektráren.

Ivana Vejvodová tisková mluvčí ČEZ, a. s.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů