Sobota, 20. dubna 2024

Moldan: Zprávu berme s rezervou

Moldan: Zprávu berme s rezervou
Opatrně se k závěrům britské studie o následcích změny klimatu staví Bedřich Moldan, profesor v oboru ochrany přírody a donedávna kandidát na ministra životního prostředí. "Následky, které jsou ve studii tady popsány, jsou zatím nejhorší ze všech zpráv, co jsem četl. Ale zatím bych ji bral s rezervou," říká Moldan.


HN: Zpráva o změně klimatu a ekonomických důsledcích je velmi konkrétní. Je ale vůbec podle vás možné dnes takhle přesně předpovědět, co se stane, a spočítat, kolik nás to bude stát?
Samozřejmě jsou to jen přibližná čísla a v té zprávě to také tak stojí. Ale je to určitě zpráva renomované instituce a je třeba ji brát vážně.


HN: V čem? V tom, že svět směřuje ke katastrofě, stamiliónům lidí bez domova a k vymření 40 procent rostlin a živočichů, jak tvrdí zpráva?
Já bych byl v tomhle směru opatrnější a raději bych si počkal, až vyjde oficiální zpráva mezivládního panelu pro změnu klimatu, která je plánována na příští rok. Tuto novou zprávu beru tak, že je velmi zajímavá, ale pořád je pouze jednou z mnoha. Bude také důležité, co na ni řekne odborná světová veřejnost. Myslím si, že teď bychom ji měli brát jako další varování a věc k vážnému zamyšlení. Ale ta čísla bych zatím tak úplně vážně nebral. Jsem přesvědčen, že skutečně tady hrozí vážné nebezpečí. Ale vyčíslit přesně na koruny následky, to je to těžké.


HN: Pojďme k tomu, jak se na globálním oteplování podílí Česko. Evropská komise nás na jedné straně chválí, jak rychle se daří snižovat emise, naopak ekologové upozorňují, že jsme stále na špičce znečišťovatelů. Jak to tedy je?
Jsme na tom opravdu mezi zeměmi Evropské unie špatně, a to i v porovnání s novými zeměmi unie. Ať už produkci skleníkových plynů počítáme na hlavu nebo na jednotku HDP, tak jsme zejména v rámci OECD na jednom z prvních míst. Je to tak, že jsme měli víc štěstí než rozumu. V souvislosti s Kjótským protokolem byl brán za základ rok 1990 a to u nás byly emise obrovské. V posledních letech se nám je dařilo mírně snižovat, ovšem těžili jsme z toho, že jsme je snižovali z velkého základu roku 1990, tedy doby, kdy byla úplně jiná struktura průmyslu, který se od té doby velmi změnil.


HN: Co si myslíte o názorech, že stále ještě není jasné, co je příčinou globálního oteplování? Jestli člověk, nebo je to přirozený proces?
Tahle otázka je už hodně pasé. Existuje pořád spousta lidí, kteří to odmítají vzít na vědomí, ale dnes už je to jasné: globální oteplování probíhá a je z velké části způsobené lidskou činností. Než otázka, kdo to způsobil, je důležitější, co proti němu rychle udělat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů