Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obří papírna v Česku kapitulovala

Obří papírna v Česku kapitulovala
Finský papírenský kolos Myllykoski nepůjde ve stopách korejské automobilky Hyundai a dalších klíčových investorů. Finové včera oznámili, že plánovanou obří papírnu nepostaví v Opatovicích u Pardubic - ale v německém Plattlingu. Investice v hodnotě 13 miliard korun měla být přitom letos druhou největší v Česku.
Rozhodujícím důvodem pro změnu plánu bylo podle šéfa Myllykoski Sverre Norrgarda zpoždění a další nejistota při schvalování projektu. Firma se snažila získat povolení už druhý rok. Upozorňovala, že zatímco v Německu by ho měla za tři měsíce, v Česku to trvá sedmkrát déle.
Proti stavbě přitom protestovaly jak obce na Pardubicku, tak ekologické organizace. Přesto ještě počátkem října spustili Finové ofenzívu. Norrgardovým poradcem se stal Tomáš Šabatka, dlouholetý manažer Papíren Štětí a jeden z nejvlivnějších byznysmenů v oboru. Jiní manažeři Myllykoski vysvětlovali v obcích na Pardubicku, že papírna nijak nepoškodí životní prostředí. Chtěli tak urychlit vydání stavebního povolení. Marně.
Česko tak přijde vedle slibovaných 250 pracovních míst také o jeden z nejmodernějších papírenských strojů na světě. "Stál dvě stě miliónů eur a už byl objednán u finského výrobce," říká Šabatka.
V přípravách projektu Finové už prodělali několik miliónů eur. Ale nyní vedení firmy tvrdí, že odchod do Německa zase až tolik nebolí.
"Všechno zlé je pro něco dobré. Myllykoski se rozhodla pro restrukturalizaci firmy. Jeden závod v Německu zavře a místo něj tam postaví jiný, mnohem modernější . Včetně vlastní elektrárny," říká Šabatka. Právě vysoké náklady na energii by podle něj papírně v Opatovicích kazily produktivitu. Byla by totiž závislá na cizích zdrojích elektřiny, která v tuzemsku stále zdražuje.
Šabatka také dodává, že zmařená investice v Česku neohrožuje ani jeho započatou kariéru u Myllykoski. Ta je v první světové pětce výrobců papíru pro časopisy. "I nadále se mnou počítá," tvrdí.
Vítězství slaví odpůrci papírny z občanských sdružení. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek je skeptičtější. "Šlo o jednu z největších investic. Sliboval jsem si od papírny i urychlení výstavby lepší silnice mezi Pardubicemi a Hradcem," řekl ČTK.
I dodavatelé dřeva by Myllykoski uvítali. "Zvedla by konkurenci na trhu a ceny dřeva by šly vzhůru," míní ředitel Asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Koníček. Ale připomíná, že odbyt dřeva ani tak váznout nebude.
Opatovice se tak přidávají k několika dalším případům, kdy investor "vycouval". Nizozemci z Hyes Lemmerz si rozmysleli výstavbu továrny v Kopřivnici za 1,5 miliardy korun. Odpor veřejnosti dělal potíže i mexickému Nemaku. Ten chtěl původně továrnu na motorové hlavy stavět v Plzni, ale nakonec skončil s dvouletým zpožděním na Mostecku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů