Čtvrtek, 28. března 2024

Dny zdraví ukázaly, že dospělí nejčastěji trpí obezitou, třetina žáků kouří a pije alkohol

Dny zdraví ukázaly, že dospělí nejčastěji trpí obezitou, třetina žáků kouří a pije alkohol

Praha, 31.10.2006 – Celý říjen probíhala ve Zdravých městech a obcích celostátní kampaň na podporu zdraví obyvatel, jejíž oficiální část se uskutečnila ve dnech 4.-17. října. V jejím průběhu připravovaly obce a města řadu osvětových akcí, programů a sportovních klání, které měly upozornit na důležitý fakt, že zdraví není pouze absence nemoci, nýbrž stav celkové fyzické, duševní a sociální pohody. Lidé si tak mohli nechat změřit tlak či zjistit, zda netrpí cukrovkou, ale také zajít pro radu, jak překonávat manželské krize či odvyknout kouření.  Letošní kampaň finančně a organizačně podpořila Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Tradiční součástí Dnů zdraví jsou nejrůznější vyšetření zdravotního stavu a programy na jeho zlepšení, které se konaly ve většině zúčastněných měst. Například ve Zdravém městě Kroměříž připravila radnice pro občany preventivní vyšetření jejich zdravotního stavu. „Návštěvníci kampaně si mohli od 9. do 13.10 zdarma nechat změřit krevní tlak, stanovit tzv. BMI index či vyšetřit krev“, upřesňuje místostarostka města MUDr. Olga Sehnalová, MBA. Náklady na vyšetření hradilo město ze svého rozpočtu. Podobný program, kterého se zúčastnilo na 1300 obyvatel, připravilo dne 6.10. také Zdravé město Karviná. Ti, co se kampaně zúčastnili, se navíc mohli poradit, jak úspěšně skoncovat s kouřením. Zdravé město Brno se v letošním, již 12. ročníku, zaměřilo na problematiku nadváhy. Nejrůznější pohybové aktivity doplňovaly programy zaměřené na zdravé a účinné snižování nadváhy, např. odborné poradenství Hubneme s rozumem či zahájení soutěže Hubne celá rodina.

Ke Dnům zdraví patří neodmyslitelně také zdravotně - sportovní aktivity. V Hodoníně zaznamenala velký úspěch letošní novinka tzv. Nordic Walking – druh sportovní chůze s hůlkami, která je vhodná i pro starší spoluobčany a lidi se zdravotním omezením. „Pro velký úspěch město zvažuje nákup několika sad holí, které si budou moci zapůjčit také turisté, podpoříme tak zdravý životní styl i mimo právě probíhající kampaň“, uvedla hodonínská koordinátorka Projektu Zdravé město Martina Pilková.

Některá města využila kampaně a provedla různé ankety a sledovala statistiky. „Zjistili jsme, že např. více než dvě třetiny školáků pravidelně konzumují ovoce a zeleninu, a pohybu se věnuje v nějaké podobě většina žáků. Alarmující však je, že třetina žáků se přiznává k pravidelnému nebo občasnému kouření a pití alkoholu“, konstatuje Kateřina Davídková, Školní metodik prevence ve Zdravém městě Litoměřice. Jiné statistiky sledoval ve Zdravém městě Příbram. Zdejší zdravotní ústav při provádění prohlídek zjistil, že lidé nejčastěji trpí obezitou a vysokou hladinou cholesterolu v krvi. „Výjimkou není ani zvýšený krevní tlak“ upozorňuje MUDr. Viera Šedivá. „Na druhou stranu je nutno podotknout, že bylo i mnoho lidí, u kterých byly všechny naměřené hodnoty v mezích normy“, dodává pozitivní zprávu.

Na Dny zdraví nemohl chybět ani populární Běh Terryho Foxe, charitativní akce cílená na boj s rakovinou. Uskutečnil se např. ve Zdravých městech Brno, Chrudim, Třebíč, Blansko či Orlová, kde se podařilo vybrat přes 20 tisíc korun na boj s touto zákeřnou chorobou.

Kampaň proběhla ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, jejíž územní pracoviště v rámci kampaně umožnila klientům VZP ČR bezplatně zjistit svůj aktuální zdravotní stav, a to na základě měření krevního tlaku, tuku v těle, hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Při této příležitosti obdržel klient Záznamník k evidenci naměřených hodnot a v případě zvýšených hodnot parametrů mu bylo doporučeno navštívit lékaře.

Ke kampani Dny zdraví se letos zatím přihlásila tato města a obce: Blansko, Bolatice, Boskovice, Brno, České Budějovice, Hodonín, Humpolec, Chrudim, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Prostějov, Příbram, Rožnov pod Radhoštěm, Světlá nad Sázavou, Třebíč, Třeboň, Vsetín.

Kompletní přehled programů zúčastněných měst najdete na internetové adrese: www.nszm.cz/dzd.

Mediálním partnerem Dnů zdraví 2006 je Český rozhlas 2 – Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů