Pátek, 29. března 2024

Emisní povolenky opět rozdělují ekology a průmysl

Emisní povolenky opět rozdělují ekology a průmysl
Emisní povolenky opět rozdělily ekology a průmyslové podniky na dva nesmiřitelné tábory. Důvodem je nový návrh ministerstva životního prostředí, který počítá pro další léta se zvýšením jejich počtu pro Česko o asi pět procent.
"Návrh, aby pro období 2008 až 2012 české podniky získaly povolenky v objemu 102 miliónů tun oxidu uhličitého ročně, je kompromisem. Ministerstvo životního prostředí chtělo trochu méně, my trochu více," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten původně požadoval povolenky v objemu 104 miliónů tun. "Považujeme navrhovaný objem povolenek za logický, odpovídající potřebám české ekonomiky a v souladu s pravidly EU," prohlásil Alan Svoboda, obchodní ředitel společnosti ČEZ, která je největším tuzemským odběratelem povolenek.
Naprosto odlišný názor má šéf Strany zelených Martin Bursík. "Návrh vyráží dech. Umožnit průmyslu a energetice vypouštět o 25 procent víc oxidu uhličitého, než vypouští nyní, to není politika ochrany klimatu, ale doklad ignorace největšího globálního problému lidstva," uvedl Bursík. Podle něj je návrh buď nedorozuměním, nebo ostudou ministerstva.
V období let 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici asi 97 miliónů povolenek a loni jich využily 82 miliónů. Systém pokrývá asi 70 procent celkových emisí vyprodukovaných v Česku.
Ministr životního prostředí Jan Kalaš sdělil, že jeho úřad vycházel z práce speciální meziresortní komise a metodiky Evropské komise. Číslo, ke kterému v pondělí došla obě ministerstva, považuje i on za rozumný kompromis.
Podle Svobody plní systém obchodování svoje primární poslání, a to motivovat znečišťovatele snižovat emise a využívat potenciál úspor. Vedení firmy tvrdí, že systém donutil ČEZ snížit v minulých letech měrné emise CO2 o více než 20 procent.
Podle Bursíka musí být cíl národního alokačního plánu naopak nižší, než činí reálné emise. "Analyzován by měl být i počet povolenek, které na základě současného plánu podniky dostávají a nevyužívají jich jinak než obchodu. Cílem obchodování s emisemi není zisk," připomněl. Například ČEZ se ale zavázal, že veškerý zisk z prodeje uspořených povolenek bude investovat do opatření na snižování emisí skleníkových plynů.
Poté, co se k návrhu MŽP vyjádří ostatní ministerstva i veřejnost, materiál na začátku prosince projedná vláda. Plán rozdělení povolenek měly státy EU odevzdat do Bruselu původně do konce letošního června, řada z nich to ale nestihla. Bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek toto rozhodnutí nechal na svého nástupce, další proces brzdila složitá politická situace v Česku a zdlouhavé povolební vyjednávání.
Jedna povolenka umožňuje vypustit tunu emisí oxidu uhličitého. Podniky, které nespotřebují všechny povolenky, mohou zbylé prodat jiným subjektům v celé EU.
Odborníci očekávají, že komise, která může národní plány přijmout nebo odmítnout, pro období 2008 až 2012 zřetelně přitvrdí. Přebytek emisních povolenek pro období 2005 až 2007 totiž vedl letos ke kolapsu cen povolenek na trhu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů