Čtvrtek, 28. března 2024

Terminátor se vrací, chce chránit přírodu

Terminátor se vrací, chce chránit přírodu
"Ten ve městě nedostane ani patnáct procent hlasů," tvrdí jistě ochránce životního prostředí David DeNeef.
Jenže liberální San Francisco, kde žije, není Kalifornie, a proto má republikán Arnold Schwarzenegger, navzdory jistým antipatiím, velkou naději, že bude opět zvolen guvernérem tohoto důležitého amerického státu.
"Pokud Arnold ve volbách 7. listopadu prohraje, pak jenom vlastní vinou," míní také politoložka Sherry Bebich-Jeffeová z University of Southern California.
Návrat někdejšího akčního hrdiny a Mistera Universum z hlubin jeho loňské politické "propasti" připomíná come-back z hollywoodského filmu.
Kalifornští voliči sice tradičně tíhnou k demokratům a jejich kandidáta Phila Angelidise preferují také mocné odbory a organizace na ochranu životního prostředí. Jenže podle nejnovějších průzkumů je "Arnie" už teď jasným vítězem. Týden před hlasováním má vůči Angelidisovi náskok až sedmnácti procentních bodů.

V rouše demokrata?
Důvodů tohoto vzestupu je několik. Schwarzenegger o sobě tvrdí, že se umí z chyb učit, a přesvědčil o tom voliče. Za chyby se omluvil a nyní je opět "o krok dál". Změnil také své politické téma a vrhl se do role ochránce životního prostředí. To mu protivníci vyčítají.
"Kvůli vítězství ze sebe Arnie dělá demokrata," tvrdí například Bob Mulholland, volební poradce demokratů.
"Schwarzenegger má zkrátka čich na to, co si voliči přejí," vysvětluje Jack Pitney, profesor politologie z Claremont McKenna College. Podle něj je pro obyvatele důležitá především ekologie, stálá výše daní a funkční vláda.
Ještě před rokem měl přitom Schwarzenegger proti sobě četné skupiny obyvatelstva. Jeho návrhy kritizovali například učitelé, hasiči nebo zdravotní sestry. V referendu nakonec jeho politický program se čtyřmi zásadními oblastmi neuspěl, což znamenalo porážku na celé čáře a konec jeho hvězdné popularity.
Zatímco ještě v září 2004 bylo pro Arnolda 65 procent voličů, rok nato jen 37 procent. Kdyby se tehdy konaly volby, byl by je vyhrál Angelidis.

Dělal, co mohl
Po propadu v referendu Schwarzenegger propustil šéfa svého štábu, nahradil jej demokratem a dal se do práce. Ve spolupráci s demokraty prosadil navýšení minimální mzdy a snížil ceny receptů pro nepojištěné lidi.
Díky ekonomickému rozmachu mohl zvýšit výdaje na infrastrukturu a vzdělání. Mezinárodně pak vzbudil zájem, když podepsal zákon, který do roku 2020 nařizuje roční snižování kalifornských emisí o pětadvacet procent, a když se zasadil o vytvoření jednotné burzy pro emisní povolenky s Evropou.
Za velký protiklad k politice jeho stranického přítele, prezidenta George Bushe, to však pozorovatelé nepovažují. Schwarzenegger totiž podle nich neměl příliš na výběr. Zákon, který iniciovali vedoucí demokrati v Sacramentu, si získal velkou podporu Kaliforňanů a veškeré pokusy guvernéra jej zmírnit či jeho schválení odsunout ztroskotaly.
Dnes se zdá, že někdejší filmový Terminátor na tom bude za týden lépe než řada jeho republikánských přátel v jiných částech USA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů