Čtvrtek, 28. března 2024

V Los Angeles probíhá přehlídka nízkoenergetických vozů

V Los Angeles probíhá přehlídka nízkoenergetických vozů

V Los Angeles, na tradiční přehlídce ekologických vozů, je k vidění spousta zajímavých projektů. Vozy využívající alternativních zdrojů energie, které mají v budoucnu nahradit ty nynější, se těší stále většímu zájmu veřejnosti a automobilek. Mimo tuto skupinu automobilů se zde představují i koncepty, které jsou buď z plně recyklovatelných materiálů, nebo z materiálů čistě přírodních. Jejich další vlastnosti je, že k jejich výrobě je potřeba daleko méně energie, než pro výrobu dnešních vozů.

Mezi vystavenými studiemi lze najít např. Hummer O2, což je futuristický koncept vozu, který pohání palivové články a sluneční energie. Mercedes představil studii Recy, která je vyrobena ze dřeva, gumy a hliníku a pohání ji naftový motor Bluetec s extrémně nízkými emisemi a spotřebou.

Německý konkurent BMW přivezl koncept budoucí generace Mini, který se vyznačuje stoprocentní recyklovatelností vozu. Po létech provozu se tak dají všechny díly použít znovu k výrobě dalších automobilů.

Korejská Kia přišla s „písečnou bouři”, což je vůz, který je postaven z přírodě přátelských materiálů. Výroba takového vozu si vyžádá daleko méně energie a navíc vůz je zcela ekologický.

Jak je vidět, vývoj vozů budoucnosti není pouhým marketingovým trikem, ale výsledky lze spatřit na vlastní oči. Otázkou je pouze to, na kolik budou výsledky jednotlivých výzkumů použity v praxi a to ať už v blízké nebo vzdálenější budoucnosti.

Hummer O2_1.jpg Hummer O2_2.jpg Hummer O2_3.jpg
Kia Sandstorm.jpg Kia Sandstorm_1.jpg Kia Sandstorm_2.jpg
Mercedes-Benz Recy.jpg Mercedes-Benz Recy_1.jpg Mercedes-Benz Recy_2.jpg
Mini Biomoke.jpg Mini Biomoke_1.jpg Mini Biomoke_2.jpg
Pár pohledů do budoucna. A nebo jen slepá větev vývoje v celé své kráse...

 

http://www.autorevue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů