Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr životního prostředí navštívil Spolanu Neratovice

Ministr životního prostředí navštívil Spolanu Neratovice

„Chtěl jsem se především osobně přesvědčit, jak probíhá sanace starých ekologických zátěží, které v našem státě patří bezesporu k největším. Zatímco sanace dioxinů běží podle plánu, ukazuje se, že problémy jsou s likvidací nebezpečných látek v provozu bývalé amalgamové elektrolýzy,“ shrnuje průběh páteční návštěvy  Spolany Neratovice ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.

 

Ministerstvo životního spolu s Ministerstvem financí připraví návrh, jak situaci v provozu amalgamové elektrolýzy co nejlépe a nejrychleji vyřešit.

 

Ve Spolaně v současné době probíhají sanační práce na dvou lokalitách (dioxinové objekty a stará amalgámová elektrolýza), byla zpracována aktualizovaná analýza rizika pro celý areál a chystá se sanace podzemních vod včetně oblasti znečištěné toluenem. Spolana má uzavřenu ekologickou smlouvu s  FNM ČR (nyní Ministerstvo financí). Stát se zavázal uhradit náklady spojené s ekologickou zátěží vzniklou před privatizací až do výše garance, která činí celkem 6,33 mld. Kč.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů