Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dnes začíná v keňské metropoli Nairobi jedenáctidenní konference OSN o změnách klimatu, která má hledat nové způsoby boje proti globálnímu oteplování. Na šest tisíc účastníků konference se od 6. do 17. listopadu zaměří hlavně na intenzivnější zapojení zemí odmítajících Kjótský protokol, včetně rekordmana v exhalacích skleníkových plynů USA a velkých rozvojových států jako Čína a Indie.

Ekologické zemědělství je v Česku po loňském poklesu na vzestupu. Vyplývá z aktuálních údajů ministerstva zemědělství ke konci října. Výměra ekologicky obhospodařované zemědělské půdy se rozrostla na 275 tisíc hektarů, což je proti konci loňského roku nárůst o osm procent. Počet ekofarem se zvedl na 912 proti loňským 829. Ekologické zemědělství zaujímá nyní zhruba 6,5 procenta zemědělské půdy, což je v rámci EU nadprůměrný podíl.

Pokud bude lidstvo pokračovat stejným tempem v nadměrném rybolovu a ničení přirozeného životního prostředí ryb, nebudou v polovině tohoto století v oceánech již prakticky žádní mořští živočichové. Uvedl to časopis Science.

Světová organizace pro ochranu zvířat (WSPA) chce využít internetovou aukční síň eBay pro kampaň na ochranu ohrožených kytovců. Islandská vláda totiž navzdory celosvětovému moratoriu povolila lov ohrožených plejtváků myšoků. WSPA bude dražitelem "práva na život" jednoho plejtváka myšoka, jehož cena je 180.000 dolarů. Tyto peníze chce potom předat rybářů a požádat je, aby tohoto kytovce pustili. Tato organizace chce tímto způsobem zapojit do ochrany ohrožených velryb širokou veřejnost. Kromě Islandu stále velryby loví Norsko a Japonsko, i když byl lov pro komerční účely v roce 1986 zakázán. Japonsko se brání, že loví pro vědecké účely.

Olomouc - Společnost Středomoravská vodárenská (SMV), nejvýznamnější provozovatel vodohospodářské infrastruktury na střední Moravě, bude od ledna příštího roku informovat zájemce o haváriích na vodovodech a na kanalizační síti prostřednictvím textových zpráv na mobilní telefony. Službu SMS INFO bude poskytovat zdarma, řekla včera mluvčí firmy Alena Kroutilová. Společnost chce podle ní pomocí SMS, jejichž prostřednictvím bude dávat zprávy také o významných plánovaných výlukách v dodávce vody, zlepšit služby zákazníkům. "S nápadem přišlo naše ústředí, skupina Veolia Voda. Nedávný průzkum mezi našimi odběrateli mimo jiné ukázal, že mají o službu zájem," uvedla mluvčí. Zájemci o zasílání zpráv mohou požádat o zavedení služby již nyní na internetové adrese www.voda- info.cz nebo prostřednictvím operátorů call centra na telefonním čísle 840 111 111.

Ministr životního prostředí Jan Kalaš při jeho dnešní návštěvě Spolany uvedl, že sanační zařízení v neratovické chemičce Spolana, ve kterém v současné době odborná firma speciální metodou odstraňuje dioxiny ze zamořených objektů, by mohlo do budoucna zůstat na místě. Využívalo by se pak i pro likvidaci ekologických zátěží z jiných míst v republice. Tato alternativa se ovšem bude teprve posuzovat z řady hledisek včetně názoru obyvatel z okolí. Právě názor místních obyvatel bude pro rozhodování o takové alternativě do budoucna velmi důležitý.

Chránit přírodu a přitom dál hospodařit. To je zjednodušeně obsah nových pravidel hospodaření v chráněné evropské zóně Natura 2000, na kterých se dohodli majitelé lesů se státem.
Na vlastníky lesů, kteří se nebudou řídit novými pravidly, čekají tvrdé postihy. Ti poctiví mohou podle Romana Šimka ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů počítat i s výhodami.
"Za prvé má nárok na náhradu újmy, která mu vzniká oproti běžnému způsobu hospodaření. Dohodli jme se s ministerstvem, že by neměl převažovat restriktivní model, ale naopak vlastník by měl být motivován programy, aby tato pravidla dodržoval."
Území sítě Natura 2000 mají chránit ohrožené rostliny, živočichy a cenná stanoviště v celé Evropské unii. V České republice bylo zatím vládou vyhlášeno 38 ptačích oblastí. Vláda schválila také národní seznam evropsky významných lokalit, který obsahuje 863 míst. Návrh nyní posuzuje Brusel, po vyhlášení ochrany stovek lokalit bude síť Natura pokrývat necelou desetinu území Česka.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů